latinica  ћирилица
25/10/2024 |  17:16 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Sastanak Dodika i Putina dokaz da Srpska ne može biti izolovana iz tokova globalnih promjena (VIDEO)

Republika Srpska još jednom je dokazala da nije izolovana iz tokova globalnih promjena, ocjena je analitičara višednevne posjete predsjednika Milorada Dodika Rusiji, razgovora sa predsjednikom Vladimirom Putinom i brojnim učesnicima Samita BRIKS-a.
Dodik i Putin (Foto: Ekaterina Chesnokova/summit.brics-russia2024.ru) -
Dodik i Putin (Foto: Ekaterina Chesnokova/summit.brics-russia2024.ru)

Da je sastanak predsjednika Dodika i Putina, kao i učešće Srpske na Samitu BRIKS-a bila prilika da se uspostave nova partnerstva, ali i ukaže na pojedinačne probleme sa kojima se Srpska suočava, naglasila je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Dokaz postojanosti i vidljivosti na međunarodnom planu. Tako mnogi opisuju učešće Republike Srpske na Samitu BRIKS-a i sastanak predsjednika Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović kaže da je važno i dobro što je Dodik imao priliku da razgovara sa predstavnicima i državnicima više zemalja, posebno sa ruskim predsjednikom.

- To je prilika da se uspostave neka nova prijateljstva ali i prilika da se ukaže na neke određene probleme sa kojima se mi pojedinačno suočavamo. Mada moram reći da je sastanak sam po sebi djelovao kao mjesto, ili Samit, kao mjesto koje je trebalo da da odgovore na neka globalna pitanja u okviru kojih bi pojedinačno zemlje nalazile svoje mjesto. A to je jedan pravedniji svijet - navela je Cvijanović.

Samit u Kazanju predstavlja najvažniji ovogodišnji događaj i bilo je od velike važnosti učestvovati na njemu, smatraju analitičari.

Činjenica da je ruski predsjednik na takvom događaju pronašao vremena da se sastane sa predsjednikom Republike Srpske, šalje snažnu poruku.

- Predsjednik Putin neće zaboraviti ovakav jedan gest koji dolazi u jednom trenutnu koji nije jednostavan ni za Republiku Srpsku, nije jednostavan ni za Rusku Federaciju. Taj sastanak Dodik Putin, kakve god rezulatete donio je već sam po sebi veliki uspjeh - istakao je Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda.

- Ovo je bio samit onog dijela čovječanstva koji ne želi više da živi pod kolonizacijom, okupacijom i zapadnom hegemonijom. Ovaj susret i na istorijskom nivou ima izuzetan značaj za srpski i za ruski narod - zaključio je Stevan Gajić, politikolog i istraživač Instituta za evropske studije iz Beograda.

Prisustvo predsjednika Dodika na Samitu BRIKS-a i bilateralni sastanak sa Putinom, pokazuje da Republika Srpska nije i ne može biti izolovana, uprkos mnogim pokušajima da tako bude, smatra glavni urednik Sputnjika Srbija, Ljubinka Milinčić.

- Јa mislim da je Dodikova posjeta još jedan dokaz da ni Republika Srpksa ne može biti izolovana. I sama činjenica da se Dodik našao u Kazanju, a da je mogao, ne samo da je došao da bude posmatrač, nego je razgovarao sa Putinom, i dobio po ko zna koji put podršku Putina za opstanak Republike Srpske - poručila je Milinčić.

Da Republika Srpska nije prošla neprimijećeno u Kazanju, kako neki pokušavaju da predstave, pokazali su i brojni intervjui, koje je Dodik tokom tri dana učešća na Samitu dao za eminentne medije.

Da ruski narod cijeni prijateljstvo Srba i Republike Srpske govore i brojni pozitivni komentari koji su upućeni predsjedniku Dodiku.

Sastanak sa Putinom, Samit BRIKS-a i učešće Republike Srpske i predsjednika Dodika, smatraju analitičari, svakako će ostati zapamćeni kao istorijski.