latinica  ћирилица
22/10/2024 |  14:24 | Autor: RTRS

CIK BiH: Trivićeva i Narodni front moraju platiti 6.000, a HDZ BiH 3.000 KM

Centralna izborna komisija izrekla je danas kaznu Narodnom frontu i predsjednici stranke Јeleni Trivić zbog kršenja izborne šutnje.
Narodni front - Foto: RTRS
Narodni frontFoto: RTRS

Kako je obrazloženo na današnjoj hitnoj sjednici CIK BiH, Narodni front je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM, a za isti iznos je kažnjena i Trivićeva.

Na sjednici je rečeno da su Trivićeva i NF prekršili Izborni zakon BiH zbog "sponzorisanog kršenja izborne šutnje".

- Јelena Trivić je podijelila sponzorisanu objavu u periodu izborne šutnje. Objava jeste data prije izborne šutnje ali je bila plaćena što znači da je sponzorisana za naredna 24 časa. Ona je, dakle. 4. oktobra u 23 časa podijelila sponzorisanu objavu što znači da je prekršena izborna šutnja - navodi se u obrazloženju.

Protiv kažnjavanja Trivićeve i NF bila je jedino član CIK BiH Vanja Bjelica Prutina koja se pozvala na slične slučajeve o kojima su ranije raspravljali u slučaju HDZ BiH i SDA, naglasivši da te stranke tada nisu kažnjene.

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić je, međutim, rekla da se ovaj slučaj razlikuje zbog toga što je u pitanju sponzorisana objava.

Na istoj sjednici je odbačena prijava protiv SNSD koja je podnesena, takođe, zbog kršenja izborne šutnje.

Navedeno je da je riječ o prijavi grupe građana iz Pelagićeva koji su tvrdili da je kandidat te stranke za načelnika obilazio naselja u vrijeme kada je trajala izborna šutnja.

Međutim, kako su naveli, za to nisu pružili nikakve dokaze.

CIK BiH je danas kaznila i HDZ BiH sa 3.000 KM zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

Naveli su da se kazna izriče zbog zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

Stranci se stavlja na teret to što je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici 10. septembra ove godine objavila fotografije sa svečanog otvorenja zgrade jedne škole gdje su se prisutnima, između ostalih, obratili funkcioneri HDZ BiH, među kojima je bio i nosilac liste te stranke Marko Novak.