latinica  ћирилица
22/10/2024 |  17:14 ⇒ 23/10/2024 | 07:53 | Autor: RTRS

U ruskom Kazanju počeo 16. Samit BRIKS-a; Republiku Srpsku predstavlja predsjednik Dodik (VIDEO)

U ruskom Kazanju počeo je 16. samit Briksa. Najveći spoljnopolitički događaj ikada organizovan u Rusiji okupio je političke predstavnike 36 zemalja - 22 na najvišem nivou i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija. U njihovom društvu naći će se i delegacija Republike Srpske.
BRIKS (Foto: Stanislav Krasilnikov/brics-russia2024.ru) -
BRIKS (Foto: Stanislav Krasilnikov/brics-russia2024.ru)

Kazanj - mjesto ključnih odluka u oblasti politike, bezbjednosti, ekonomije. Prvog dana Samita Briksa, agenda ruskog predsjednika Vladimira Putina prepuna bilateralnih susreta. Prvi među njima, sastanak sa direktorom Nove razvojne banke Briksa i poruka da je ova institucija uložila oko 30 milijardi dolara za više od 100 projekata.

- Povećanje plaćanja u lokalnim valutama omogućava smanjenje plaćanja za servisiranje duga, povećanje finansijske nezavisnosti zemalja-članica BRIKS-a, minimiziranje geopolitičkih rizika i, koliko je to moguće u današnjem svijetu, oslobađanje ekonomskog razvoja od politike - naveo je Putin.

A razvoja će biti i u odnosima Rusije i Kine. Prije svega, nastavljaju da povećavaju trgovinu, uprkos spoljnom protivljenju. Јasno je to poručeno na sastanku Putina sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

- U proteklih deset godina rusko-kineski odnosi izdržali su iskušenja bez presedana. Ozbiljni potresi na međunarodnoj sceni ne mogu poljuljati čvrste odnose Rusije i Kine. Preživljavali su uspone i padove, ali su Rusije i Kina našle pravi način da koegzistiraju kao dvije velike susjedne zemlje - naveo je Si.

Putin je u Kazanju, o strateškom partnerstvu Rusije i Indije, razgovarao sa premijerom Narendrom Modijem. Samit Briksa, Modi ocjenjuje veoma važnim – sve što bude razmatrano učiniće planetu boljom.

- Vaše predsjedavanje BRIKS-om, počelo je prije godinu. Želim da vam čestitam na tome. Organizacija BRIKS-a je nakon petnaest godina postala organizacija kojoj žele da se pridruže brojne zemlje u svijetu - dodao je Modi.

U okviru samita, sa Vladimirom Putinom trebalo bi da razgovara i predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji će prisustvovati i do sada najvećem Samitu šefova država BRIKS-a. Na tome, ističe glavni urednik ruske agencije "Sputnjik" Ljubinka Milinčić, možemo da vidimo da Rusija "čuva leđa" Srpskoj.

- Dodik na Samitu ima priliku koju su mu Ujedinjene nacije oduzele, kada ga je Amerika stavila na spisak sankcija, da kaže onom dijelu svijeta, koji nije imao priliku da čuje, u kakvoj je poziciji Republika Srpska, da pokaže kakva tortura se vrši nad njome i da na neki način zatraži pomoć, jer tako maloj Republici Srpskoj potrebna je pomoć svijeta da bi opstala - rekla je Milinčićeva.

Milinčićeva dodaje, da BRIKS nije i ne treba da bude prijetnja nikome, nego šansa za novi razvoj. Ova organizacija otvara i nudi puteve koje je Zapad zatvorio, svojim ratovima, ekspolatisanjem. Stvorena je, dodaje, alternativa Zapadu.