latinica  ћирилица
22/10/2024 |  19:22 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Bijeljina: Neizvjesno hoće li biti grijanja; Ništa bez sistemskog rješenja (VIDEO)

Јuče hladni, a danas mlaki radijatori u stanovima i ustanovama koji se griju na Gradsku toplanu u Bijeljini. Preko noći nabavljen je ugalj, ali kako i koliko - bez odgovora iz Gradske uprave. Očigledno je da se, kao i prethodne četiri godine, samo gasi požar. Nema sistemskog rješenja o daljem funkcionisanju preduzeća koje grca u dugovima, i u čiju direktorsku fotelju niko ne želi.
Grijanje - Foto: ilustracija
GrijanjeFoto: ilustracija

Neizvjesna sezona grijanja za korisnike Gradske toplane u Bijeljini. Hladniji dani su pred nama, ali rješenje problema nije na pomolu.

Da li će biti grijanja odgovora nema ni iz toplane ni iz Gradske uprave. Iz Gradske uprave optužuju Kancelariju za razmatranje žalbi koja se od 30. avgusta nije izjasnila na žalbu jednog od dva ponuđača na tenderu za nabavku uglja.
Gradska uprava toplani je nedavno uplatila oko 120.000 maraka. Po kom osnovu i za koje namjene, nije poznato. Toplana je i pred sudom zbog dugovanja dobavljačima za ugalj.

- Postoji dug od 700.000 maraka koji je neizmiren i upitno je kompeltno poslovanje Gradske toplane i način njihovog daljeg materijalno-finasnijakog poslovanja - naglasio je Miloš Stevanović, pravni zastupnik kompanije "Ilić trgovina" iz Zvornika.

+Skupština grada je proteklkih godina kratkoročnim rješenjima i velikim novčanim sredstvima, koja su dostigla i dva miliona naraka, gasila požar u Toplani, ali problem nije trajno riješen.

- Nije proširena toplovodna mreža, sad vidimo da imaju problem sa nabavkom uglja da su im krivi i Zakon o javnim nabavkama koji je isti za sve lokalne zajednice, za sva preduzeća i sve institucije u BiH. Svi imaju taj isti zakon svi imaju tu Kancelatriju za razmatranje žalbi tako da mislim da se moralo odgovornije pristupiti i na vrijeme razmišljati o nabavci uglja. Oni imaju nabavku jednog artikla - poručio je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Iz godine u godinu Gradska toplana ima sve manje korisnika , a razlozi za to su loš kvalitet grijanja i česti kvarovi na toplovodnoj mreži.