latinica  ћирилица
24/10/2024 |  08:02 ⇒ 08:08 | Autor: RTS

Zbog eskalacije sukoba obustavljena vakcinacija u Pojasu Gaze

Treća faza vakcinacije protiv dečje paralize u Pojasu Gaze je obustavljena zbog eskalacije sukoba, saopštila je SZO.
Pojas Gaze (foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD - ilustracija) -
Pojas Gaze (foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD - ilustracija)

U palestinskoj enklavi poginule su 42 osobe, od čega troje u napadu IDF-a na školu.

IDF i Šin Bet tvrde da je riječ o komandnom mjestu Hamasa. Hezbolah potvrdio smrt Hašema Safijedina, koji je bio najizgledniji nasljednik lidera militantne grupe.

U napadima Izraela na glavni grad Sirije i vojnu lokaciju u blizini grada Homsa na zapadu zemlje jutros je ubijen jedan vojnik, a sedam je ranjeno, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane.

Napadi su bili usmereni na kvart Kafr Sousa u centralnom Damasku i vojnu lokaciju u selu Homsa, navodi Ministarstvo u saopštenju, dodajući da su udari izazvali "materijalnu štetu", bez detaljnijeg objašnjenja, prenosi novinska agencija SANA.

U izveštaju se navodi da su napadi u zoru došli iz pravca "okupiranog Golana i iz pravca severnog Libana".

Libanski mediji: Izrael je tokom noći izveo 17 napada na južna predgrađa Bejruta

Izrael je tokom noći izveo 17 napada na južna predgrađa Bejruta, pri čemu je sinoć pogođeno šest zgrada, kao i prostorije televizijske kuće povezane sa Hezbolahom, izvijestili su libanski državni mediji.

Napad se dogodilo nakon što je Hezbolah ispalio rakete na centralni Izrael u trenutku kada zemlja počinje sa obilježavanjem praznika Simhat Tora, prenosi Tajms of Izrael.

Libanska nacionalna novinska agencija izvijestila je o najmanje 17 izraelskih napada i šest zgrada koje su uništene oko predgrađa Lajlaki, a ti napadi su opisani kao "najnasilniji u tom području od početka rata".

Udari su uslijedili nakon što je portparol Izraelskih odbrambenih snaga na arapskom jeziku Avihaj Adrae izdao upozorenja o evakuaciji na platformi društvenih medija Iks.

U izraelskim napadima na Liban tokom prethodnog dana, ubijeno je najmanje 28 ljudi, saopštava Bejrut.

Izraelske odbrambene snage napale su kancelarije libanske televizije Al Majadin, za koju tvrde da je proiranska i povezana sa Hezbolahom.