latinica  ћирилица
24/10/2024 |  16:27 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Fon der Lajenova u pratnji Krištove posjetila Јablanicu

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen posjetila je danas Јablanicu gdje se upoznala sa razmjerama štete koju su pričinili poplave i klizišta u noći između 3. i 4. oktobra.
Ursula fon der Lajen posjetila Јablanicu - Foto: SRNA
Ursula fon der Lajen posjetila ЈablanicuFoto: SRNA

Fon der Lajenova stigla je u pratnji predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto. U Јablanici su ih dočekali predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, načelnici Konjica, Јablanice, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa, kao i šef za hitne operacije u kantonu Emil Balavac.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas stanovnicima Јablanice da je EU uz njih i kada je riječ o obnovi nakon što su pretrpjeli ogromnu štetu koju su pričinili poplave i klizišta u noći između 3. i 4. oktobra.

- EU je tu uz vas ne samo u ovom kratkoročnom periodu prvog odgovora već i dugoročnije u smislu sanacije i obnove i vraćanja života ponovo u ova područja - rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da je i dalje bolno vidjeti i posvjedočiti dešavanjima na ovim područjima i razmjerama nesreće koja ih je zadesila.

- Vi ste naš prijatelj i partner, zemlja koja ima status kandidata i svakako stojimo uz vas - rekla je Fon der Lajenova i izjavila saučešće porodicama stradalih.

Balavac je informisao Fon der Lajnevu o onome šta se dogodilo na ovom području koje su pogodile bujične poplave i klizišta i u kojem je na prostoru Donje Јablanice život izgubilo 19 ljudi, a mnoge porodice su ostale bez krova nad glavom.

Veliki broj naselja ostao je odsječen jer su oštećeni i odneseni putevi. Željeznički saobraćaj između Јablanice i Konjica i dalje je u prekidu zbog oštećenja pruge.

Na području Konjica i Јablanice ukupno je poginulo 24 ljudi, od čega je petoro poginulih sa prostora Konjica, a 19 iz Јablanice.

Katastrofalne poplave pogodile su iste noći i Srednjobosanski kanton. Tri osobe smrtno su stradale na području Fojnice.