latinica  ћирилица
24/10/2024 |  17:20 ⇒ 20:33 | Autor: Agencije

Putin sumirao rezultate Samita BRIKS-a: Rusiji je besmisleno prijetiti - to nas samo ohrabruje (VIDEO)

Šesnaesti samit BRIKS-a je uspješno završen, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije o rezultatima samita u Kazanju kojem je bio domaćin.
Vladimir Putin (Foto:  Alexey Filippov/brics-russia2024.ru) -
Vladimir Putin (Foto: Alexey Filippov/brics-russia2024.ru)

Bio je to jedan od značajnijih događaja u političkom kalendaru, rekao je Putin.

- Rusija je uradila sve da nove članice BRIKS-a "organski" utiču na porodicu i u tome je uspjela. Sve članice najaktivnije utiču u radnim formatima organizacije - rekao je Putin.

Putin je napomenuio da "BRIKS nije zatvoreni klub".

- On je otvoren za sve ko dijeli njegove vrijednosti - istakao je ruski lider.

Putin je zahvalio svim kolegama koji su došli na samit BRIKS u Kazanju, za doprinos zajedničkom radu.

- Rusija osjeća podršku partnera BRIKS koja se ne završava sa završetkom samita - naglasio je Putin. 

Rusiji je besmisleno prijetiti, to nas samo ohrabruje, objasnio je Putin.

- Od SAD zavisi kako će se graditi odnosi Moskve i Vašingtona nakon izbora u Americi – Rusija će biti otvorena za saradnju nakon izbora ako i oni budu otvoreni. Rusija nije odbijala niti sada odbija kontakte sa zapadnim liderima - rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje predstavnika Bi-Bi-Sija da prije početka specijalne vojne operacije nije bilo udara dronova na rusku teritoriju, Putin je podsjetio da su bili odbijeni svi ruski prijedlozi za uspostavljanje kontakata sa Zapadom.

- Rusiji je "s ljubavlju" ukazano na „"njeno mjesto", što bi na kraju dovelo do njenog spuštanja u kategoriju sekundarnih država i izvoznika sirovina. Za mene je najvažnija bezbjednost Rusije - poručio je Putin, istakavši da ona ne može postojati bez suvereniteta.

Govoreći o sjevernokorejskoj vojsci, Putin je podsjetio da je danas Državna duma ratifikovala Ugovor o strateškom partnerstvu.

- Šta ćemo i kako dalje - to je naša stvar - jasan je Putin.

Ukrajinski vojnici ne mogu da koriste zapadne rakete bez pomoći oficira država NATO, podsjetio je Putin.

Ruska vojska aktivno deluje na kurskom pravcu i pristupila je likvidaciji blokiranog dela ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti.

Dio ukrajinskih jedinica u Kurskoj oblasti je blokiran, opkoljeno je oko 2.000 vojnika.

Zapad, i pored svih obaveza, zanemario je međunarodno pravo, finansirao državni udar u Ukrajini i tamo počeo da gradi vojne baze, podsjetio je Putin.

- Kakva je tu pravda? - naglasio je Putin.

Predstavnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prije nekoliko dana je predložio da se razmotre nove ideje o Ukrajini, ali je Kijev sledećeg dana odustao, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin na pres-konferenciji nakon samita BRIKS-a u Kazanju

- Nedavno je ponovo turska strana, odnosno pomoćnik predsjednika Turske Erdogana je pozvao direktno iz Njujorka i rekao da postoje novi prijedlozi za pregovore i mole da se razmotre. Јa sam pristao. Rekao sam – dobro, mi se slažemo. Sutradan je šef kijevskog režima odjednom rekao da ne namjerava da vodi sa nama bilo kakve pregovore. Mi smo rekli Turcima: ljudi, hvala vam na vašem učešću, ali prvo to riješite sa vašim klijentima – da li žele ili ne žele. Neka to otvoreno kažu - rekao je ruski predsjednik.