latinica  ћирилица
24/10/2024 |  22:32 ⇒ 22:33 | Autor: SRNA

Guteres: Na sjeveru Kosova moguće eskalacije

Generalni sekretar UN, Antonio Guteres ocijenio je da je situacija na sjeveru Kosova i Metohije napeta, uz mogućnost eskalacije.
Antonio Guteres (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Antonio Guteres (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Guteres je u redovnom izvještaju Savjetu bezbjednosti naveo da je atmosfera na sjeveru Kosova i Metohije i dalje napeta, uz i dalje prisutnu mogućnost eskalacije.

- Pozivam sve strane da ponove privrženost dijalogu uz posredovanje EU i u potpunosti sprovedu postojeće dogovore - naveo je Guteres u šestomjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu i Metohiji o kojem će Savjet bezbjedosti raspravljati 30. oktobra.

Pozvao je i vlasti u Prištini da hitno i potpunosti odgovore na zabrinutost srpske zajednice povodom mogućih akcija koje se odnose na institucije zdravstva i obrazovanja, prenosi RTS.

Guteres je upozorio da jednostrane akcije, poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, ograničavanje protoka robe i najave otvaranja mosta preko Ibra, podižu tenzije i umanjuju povjerenje među zajednicama.

On je ocijenio da ovakvi potezi ne samo da ometaju normalan život i društvena i ekonomska prava onih koji su njima pogođeni, već ozbiljno ugrožavaju sveukupan napredak i stabilnost.

- Od suštinske je važnosti da potezi političkih lidera budu u skladu sa potrebama i pravima svih zajednica - naveo je Guteres.

Ukazao je da je od ključnog značaja očuvanje ekonomskih i socijalnih prava manjinskih zajednica, uključujući one najranjivije.

Guteres je, takođe, upozorio da "ozbiljan bezbjednosni incident u Banjskoj 23. septembra prošle godine predstavlja pokazatelj potrebe da sve strane sarađuju o potrazi za pravdom, te da je rasvjetljavanje takvih incidenata od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje povjerenja i obezbjeđivanja dogoročne stabilnosti".

Naveo je i da je od suštinske važnosti da snage reda, prije svega prilikom privođenja, hapšenja i imovinskih pitanja, djeluju u potpunosti u skladu sa pravnim okvirima i u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

U izvještaju je navedeno da se na Kosovo i Metohiju za šest mjeseci vratilo 13 prethodno prognanih osoba, od čega je sedmoro Srba.

Ukupno, od 2000. godine na Kosovo i Metohiju se vratilo 29.418 od oko 200.000 protjeranih.

Misija Evropske unije na Kosovu i Metohiji navela je, u istom izvještaju, da je apelacioni sud u Tirani oslobodio Dritana Godžaja, koji je prethodno uhapšen u albanskoj prijestonici i čije je izručenje Specijalnom sudu za ratne zločine OVK bilo odobreno.

Nešto kasnije, albanski vrhovni sud je odbacio žalbu tužilaštva na odluku apelacinog suda.