latinica  ћирилица
25/10/2024 |  12:13 ⇒ 13:37 | Autor: RTRS

Tužilaštvo USK o napadu u Bosanskoj Krupi: Provjeravamo da li iza maloljetnika stoje ekstremne grupe

Maloljetnik koji je sinoć usmrtio policajca, a drugog teško ranio u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi ne može krivično odgovarati i biće upućen u vaspitno-popravni dom, rečeno je konferenciji na novinare nakon što su Merima Mešanović, glavni tužioc Unsko-sanskog kantona i Amel Kozlica i direktor uprave policije USK iznijeli detalje o događaju.
Bihać, konferencija za novinare - Foto: RTRS
Bihać, konferencija za novinareFoto: RTRS

Kozlica je istakao da je maloljetnik nožem usmrtio jednog policijskog službenika, dok je drugog policajca teško ranio koji je sada nakon operacije u stabilnom stanju.

- Nakon što sam dobio ovu informaciju odmah smo podigli stepen bezbjednosti na najviši nivo, formirana je uviđajna ekipa i obaviješteno je Tužilaštvo kao i nadležno ministarstvo - naveo je Kozlica.

Mešanovićeva je istakla da je dežurni tužilac sinoć obaviješten o ovom nemilom događaju.

- Postupajući tužilac je izašao na mjesto događaja, počinilac krivičnog djela je zatečen na tom mjestu i odmah je uhapšen. Postupajući tužilac je prema neposrednim saznanjima o krivičnom djelu okarakterisan kao terorizam jer se zaista radi o tome. Nezvanično motiv je napad na policijsku instituciju kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva. Hapšenjem maloljetnika, izvršen je pretres njegove kuće i izuzeti su predmeti koji su važni za ovaj postupak. U ovaj predmet je uključeno više policijskih agencija, a u ovom trenutku ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo poduzimati isključivo radi zaštite istrage - navela je Mešanovićeva.

Kozlica je rekao da policijski službenici u Bosanskoj Krupi nisu imali nikakva saznanja niti prijetnje.

- Ta osoba nama od ranije nije bila poznata - dodao je.

Mešanovićeva je pojasnila da će se pored gore navedenog motiva provjeriti i da li iza ovog maloljetne osobe stoje određene ekstremne grupe koje su ga podstrekivale.

- Ništa više ne možemo reći o tome osim toga da ćemo sve ispitati - navela je.

Kozlica je istakao da je povećan broj policajaca na terenu sa dugim cijevima prvenstveno zbog bezbjednosti građana.

U medijima su se pojavile informacije da je maloljetnik sinoć uzvikivao određene rečenice, međutim, danas to nije potvrđeno na pres konferenciji.

- Kada sve informacije prikupimo i analiziramo onda ćemo moći izaći u javnost. To su sve spekulacije i ne bismo trebali o tome govoriti kako se ne bi javnost uznemiravala dalje. Bezbjednost je na nivou i u blizini škole koju je pohađao ovaj maloljetnik - dodao je Kozlica.

Mešanovićeva je istakla da će u ovaj slučaj biti uključen i Centar za socijalni rad koji će izvršiti anamnezu maloljetnika.

- Radi se o maloljetniku koji ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom djelu se smatra maloljetnikom. Za ovo krivično djelo je predviđena doživotna ili kazna zatvora od 10 godina. Prema Krivičnom zakonu FBiH ovom maloljetniku se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je riječ o mlađem, a ne starijem maloljetniku. S obzirom na to, njemu se mogu izreći zavodske mjere, odnosno, upućivanje u vaspitno-popravni dom u trajanju od pet godina - poručila je Mešanović.

Ukoliko se utvrdi da je maloljetnik podstrekivan na ovo krivično djelo i ti će pojedinci biti obuhvaćeni istragom i procesuirani.

- Već smo stupili u kontakt sa Tužilaštvom BiH i svako ko je umiješan i podstrekivao na ovo krivično djelo biće procesuiran - zaključila je Mešanovićeva.

Podsjećamo, maloljetnik je sinoć ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i nožem ubio jednog policajca, a drugog ranio.