latinica  ћирилица
26/10/2024 |  12:56 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

U istragu uključeni SIPA i Tužilaštvo BiH; FUP "pretresao" društvene mreže i telefone koje je koristio maloljetni izvršilac

Nakon što je sinoć na području Bosanske Krupe i Bihaća uhapšeno osam osoba koji se dovode u vezu sa ubistvom i ranjavanjem policajaca u Bosanskoj Krupi, u istragu se uključilo i Tužilaštvo BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Odsjek za terorizam Tužiteljstva BiH, u kontaktu je i pruža podršku Kantonalnom tužilaštvu USK, kako bi se utvrdile sve činjenice, detalji i okolnosti, napada na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi - izjavio je za "Avaz" portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Isto tako i Federalna uprava policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona preduzela je niz mjera i radnji po predmetu terorističkog napada na Policijsku stanicu Bosanska Krupa kojom prilikom je ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi zadobio teške tjelesne povrede, saopšteno je iz FUP-a.

- Odmah nakon navedenog događaja policijski službenici Federalne uprave policije su od strane postupajuće tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona uključeni u rad po navedenom predmetu kojom prilikom je izvršen operativni rad na terenu, te su prikupljene određene informacije i saznanja u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu Bosanska Krupa koje su dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Federalna uprava policije je putem međunarodne policijske saradnje stupila u kontakt sa EUROPOL-om u cilju prikupljanja korisnih informacija u vezi profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac - navodi se u saopštenju FUP-a.

Osam osoba je uhapšeno kasno sinoć u Bosanskoj Krupi i Bihaću a povezani su sa terorističkim napadom na policijsku stanicu prilikom čega je ubijen jedan, a ranjen drugi policajac.