latinica  ћирилица
26/10/2024 |  16:08 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Bosanska Krupa i region nijemi nakon terorističkog napada (VIDEO)

Bosanska Krupa, ali i region ostali su nijemi nakon stravičnog napada u kome je ubijen policajac Ozren Maran, a njegov kolega teško ranjen. Teroristički čin počinio je četrnaestogodišnjak. Uhapšeno je sedmoro lica na teritoriji Bosanske Krupe i Bihaća, a u istragu su uključeni SIPA i Tužilaštvo BiH, koje utvrđuje da li iza maloljetnog počinioca stoje ekstremne grupe. Zaplijenjeni su oružje, pisma na arapskom jeziku i novac.
PU Bosanska Krupa - Foto: RTRS
PU Bosanska KrupaFoto: RTRS

Prošle noći pretreseno je devet lokacija na području Bosanske Krupe i Bihaća.

Uhapšena su sedmorica muškaraca, osumnjičena za terorizam. Zaplijenjeni su oružje, pisma na arapskom i novac, pa nadležni provjeravaju da li ima elemenata krivičnog djela finasiranje terorizma.

- Od lica je oduzeta određena količina novca, oružja, municije, laptopi, pametni telefoni, USB stikovi, diskovi, te određena količina papirnatih sadržaja, ispisanih pisama na arapskom jeziku - rekao je Adnan Beganović, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Zvanični motiv još nije poznat, ali postoji opravdana sumnja da je maloljetni počinilac podstrekivan.

Da li iza njega stoje ekstremne grupe, provjerava i Tužilaštvo BiH.

Federalna policija i EVROPOL provjeravaju profile na društvenim mrežama koje je koristio četrnaestogodišnjak, a ispitan je i njegov stric od ranije poznat policiji.

- Naš odjel za borbu protiv terorizma ima informaciju da su određeni članovi bliže rodbine u stvari članovi vehabijskog pokreta - naveo je Vahidin Munjić, direktor Federalne uprave policije.

Nakon što je četrnaestogodišnjak hladnokrvno nožem ubio policajca Ozrena Marana, zatim teško ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića, Bosanskom Krupom zavladali su tišina, nevjerica i strah.

Već dugo je u BiH evidentan islamski radikalizam i nije riječ o incidentu, nego o sistemskoj politici i kontinuitetu vehabijskog djelovanja, ocjena je stručnjaka za bezbjednost.

- Kako neko ko ima 15 godina i nema dovoljno fizičke snage, može gotovo dva policajca ubiti nožem? Dakle on mora biti obučen. Ova teroristička akcija rezultat je kontinuiteta, nemara i opšte politike prikrivanja terorističke prijetnje - istakao je DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić poručio da teroristi moraju biti pobijeđeni i zaustavljeni u namjeri da u potpunosti sruše bezbjednosni sistem.

- Da bi se ovaj problem riješio, moramo dati tačnu dijagnozu da ovdje u BiH postoje radikalni islamski fanatici i da im moramo posvetiti posebnu pažnju. To ne mogu biti elementi koji će se zataškavati zbog nečijih interesa - kategoričan je Nešić.

Na novom groblju u naselju Јablanica u Novom Gradu, danas je sahranjen 53-ogodišnji policajac Ozren Maran, žrtva terorističkog napada.

Svi koji su ga poznavali imaju samo riječi hvale - bio je uzoran otac sina i kćerke i častan i pošten kolega i prijatelj.