X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato

Informativno-tehnički centar Brčko

Prvi dopisnici bilježe događaje u Brčkom VHS kamerom sada već davne 1993. godine i šalju ih u centre gdje je tehnički moguća montaža. Režija i montaža instalirane su 1998. godine, a nabavljena je nova kamera SVHS kvaliteta i uspostavljena LINK veza sa stalnim studiom u Banjaluci. Time Brčko stiče status Dopisništva, SRT-a kako se tada zvala naša kuća, i sa četiri stalno zaposlena radnika, dva novinara, snimateljem i montažerom ulazi u sistem Televizije. Stalne potrebe za izvještavanjem iz Brčkog i novim informativnim sadržajima traži ulaganja u produkcijske i kadrovske kapacitete.
Prioritet je bio kvalitet slike podići na viši nivo, nabavljena je jedna digitalna kamera, savremena nelinearna kompjuterska montaža, redakcija opremljena kompjuterima, kao preduslov za kvalitetno izvještavanje. Ali tu se nije stalo, trebalo je kadrovski osvježiti dopisništvo. Mlada novinarka i montažer bili su preduslov za ulazak u sve zahtjevniji televizijski izazov, živi program. Oktobra 2005. godine, iz improvizovanog studija na balkonu, rekavši "Dobro jutro iz Brčkog", uključili smo se u Јutarnji program RTRS. Dio razvojnih ciljeva je postignut, ali treba ići dalje, opremanje studija i savremena rasvjeta, audio-video monitoring, sve se obezbjeđivalo velikom brzinom. Entuzijazam zaposlenih i kvalitet proizvedenog programa tjerao nas je na sve veće i zahtjevnije projekte, koji su za nas bili izazov. Početkom 2006. godine ukjljučujemo se "živo", u emisiji Srpska danas i ulazimo u projekte Susreti pozorišta, Međunarodni sajam , godišnjice distrikta Brčko...
Kontinuirano učešće naših priloga u programu RTRS-a kao i kvalitetniji signal, bio je razlog što je gledanost RTRS-a na ovom prostoru bila veća iz dana u dan. Potreba za još kamera i još mikrofona bila je opravdana. Zaposlili smo novinara saradnika, snimatelja i tako stvorili mali tim koji je spreman da prihvati sve izazove televizijskog posla.
Danas, ITC Brčko, proizvodi sedam sati programa, od toga više od 150 priloga informativnog sadržaja. 10 živih uključenja u emisije Srpska danas i Јutarnji program, 20 priloga za razne emisije, a u svom studiju proizvodi emisije Aktiva, Zlatna jesen, Vikend budilnik... Pored obaveza RTRS-a, ITC Brčko se uključuje u živi program BHT1 i pruža tehničke usluge za FTV-u. Profesionalan odnos prema poslu i kvalitet proizvedenog programa razlog je za sve više poslovnih partnera interesuje za marketinške usluge naše kuće. Sve ovo obavezuje da u vremenu koje dolazi, novim projektima i idejama osvježimo sliku regije iz koje izvještavamo, na zadovoljstvo, prvenstveno naših vjernih gledalaca. Garancija da ćemo istrajati u svojim namjerama je mlada i stručna ekipa od 8 ljudi kojima je zadatak i zadovoljstvo da sve ideje realizuje i ekranizuje.