latinica  ћирилица
KORENI
po romanu Dobrice Ćosića
KORENI
20:15
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
O EMISIЈI
KORENI

"Koreni" je serija nastala prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u posljednjim decenijama 19. vijeka, za vrijeme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično porijeklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici... i mnogi drugi.
"Koreni" su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. NJime je Ćosić započeo svojevrsni ciklus romana "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla" i "Vreme vlasti", u kojima se kao likovi javljaju sinovi, unuci i praunuci junaka "Korena", s osnovnom idejnom težnjom prikazivanja "romansirane istorije moderne Srbije".
Biće ovo druga prilika za sve one koji nisu pogledali sjajnu ekranizaciju romana u izvedbi vrhunskog glumačkog ansambla na čelu sa Žarkom Lauševićem, Slobodom Mićalović i Igorom Đorđevićem. Scenario za seriju je napisao Đorđe Milosavljević a seriju režirao Ivan Živković. Producent serije je Radio-televizija Srbije

Redakcija: Dokumentarni i strani program