latinica  ћирилица
10/10/2014 |  16:09 | Autor: SRNA

Muzej RS: Izložba "Narodno blago Kosova i Metohije"

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorena je izložba pod nazivom "Narodno blago Kosova i Metohije" iz fundusa Muzeja u Prištini, u okviru koje su predstavljene narodne nošnje i nakit Srba iz ove pokrajine, te monografije ove ustanove.
Muzej RS: Izložba "Narodno blago Kosova i Metohije" - Foto: SRNA
Muzej RS: Izložba "Narodno blago Kosova i Metohije"Foto: SRNA

Muzejski savjetnik Vladimir Đukanović rekao je da ova izložba, koja će biti postavljena mjesec dana, predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje Muzeja Republike Srpske i Etnografskog muzeja u Beogradu, u kojem je trenutno smješten prištinski muzej.

On je dodao da se u narednom periodu planira i razmjena izložbi ova tri muzeja.

Direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković rekla je da je autor izložbe muzejski savjetnik Mina Darmanović.

Ona je podsjetila da je Muzej u Prištini 15 godina u izgnanstvu u Etnografskom muzeju u Beogradu, u kojem je pohranjena kolekcija nošnji, dok se arheološka zbirka nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.

Menkovićeva je najavila da će ova ustanova kulture uputiti poziv Muzeju Republike Srpske za otvorenu i dinamičnu institucionalnu saradnju, s obzirom da su do sada dobro sarađivali na individualnom planu, putem stručne podrške kustosa.

"U tom smislu, ponudićemo jedan protokol o saradnji na osnovu Memoranduma koji su potpisali resorni ministri kulture i pozvati Muzej Republike Srpske da naredne godine gostuje u Etnografskom muzeju u Beogradu na naučnom skupu povodom 150 godina od rođenja Јovana Cvijića", najavila je Menkovićeva.

Na otvaranju izložbe predstavljene su monografije "Etnografsko nasljeđe Kosova i Metohije" iz zbirki Muzeja u Prištini i Etnografskog muzeja u Beogradu", autora Mine Darmanović i Mirjane Menković, "Martovski pogrom - deset godina posle", koju su priredili direktor Muzeja u Prištini Branko Јokić i grupa autora, te "Građanska nošnja Srba u Prizrenu u 19. i prvoj polovini 20. vijeka", autora Mirjane Menković.