latinica  ћирилица
21/11/2014 |  14:32 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vlast u Srpskoj činiće dosadašnja vladajuća koalicija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će Srpska biti prva koja će formirati vlast u BiH, i da će tu vlast činiti dosadašnja vladajuća koalicija.

Ona je rekla da postoji većina za formiranje takve vlasti i dodala da će time što će prva formirati vlast Republika Srpska pokazati da taj posao može uraditi brzo, efikasno i bez potresa.

- Građani će u ponedjeljak vidjeti skupštinsku većinu, a nakon toga se ide u formiranje vlade. Srpska pokazuje svoj kapacitet koji je do sada pokazivala, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon promocije diplomiranih pravnika unutrašnjih poslova u Upravi za policijsko obrazovanje u Banjaluci.

Prema njenim riječima, situacija sa formiranjem vlasti u kantonima i entitetima reflektuje se na nivou BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da SNSD u Srpskoj u procesu formiranja vlasti već treći put učestvuje sa aspekta partije koja ima najveći broj glasova i vrlo je legitiman partner svakome ko želi da provodi određene politike, a da "pri tome ne pravite bilo kakve programske koalicije".

- Politički reprezenti iz Srpske su ti koji nalaze svoje mjesto u Savjetu ministara BiH i institucijama BiH, ali to ne znači da se tamo ide da se puzi i da se prihvata ono što kaže neko drugi, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da opozicione partije iz Srpske vode "obezglavljenu politiku" i da su rukovodstva tih partija odmetnuta od svog članstva.

- Ta rukovodstva dobro polemišu sa onima sa kojima njihovo članstvo nikada ne bi polemisalo i puze pred onim pred kojim njihovo članstvo ne bi puzalo. Rukovodstvo opozicije polemiše sa patrijarhom, sa Asocijacijom osnivača Srpske, ali ne polemišu sa Bakirom Izetbegovićem, nego su mu /Izetbegoviću/ dali mikrofon da objašnjava politike svake opozicione partije u Srpskoj, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, rukovodstva opozicionih partija iz Srpske su dali mikrofon i Emiru Suljagiću iz koalicije "1. mart" da i on objašnjava njihove politike.