latinica  ћирилица
07/01/2015 |  15:28 | Autor: SRNA

Svjetski lideri najoštrije osuđuju napad u Francuskoj

Oštre osude napada na redakciju lista "Šarli Ebdo" u Parizu, najtežeg terorističkog napada u Francuskoj u ovom vijeku, stižu iz cijelog svijeta.
Pucnjava u Parizu - Foto: AFP
Pucnjava u ParizuFoto: AFP


Predsjednik Rusije Vladimir Putin osudio je terorizam u svim njegovim oblicima i uputio izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih.

"Rusija oštro osuđuje svaki vid terorizma", prenio je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

Njemački kancelar Angela Merkel ocijenila je da napad u Parizu nije samo napad na građane Francuske, već i na slobodu medija i pravo na slobodu govora.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker izjavio je da je duboko šokiran današnjim napadom i da se ovaj varvarski čin ne smije tolerisati.

"Ovo je varvarski čin koji se tiče svakog od nas, nas kao ljudskih bića i nas kao Evropljana", naveo je Јunker.

Britanski premijer Dejvid Kameron istakao je da su ubistva u Parizu "mučna" i da Britanija "stoji uz francuski narod u borbi protiv terorizma i u odbrani slobode govora".

Prethodno je Bijela kuća najoštrije osudila napad na prostorije francuskog satiričnog magazina "Šarli Ebdo" u Parizu, u kome je poginulo 12 ljudi."Bijela kuća izražava solidarnost sa porodicama ubijenih i ranjenih u ovom napadu", rekao je portparol predsjednika SAD DŽoš Irnest.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je zaprepašćen napadom na redakciju francuskog časopisa "Šarli ebdo", ocijenivši da je to napad na slobodu medija i izražavanja, dva stuba demokratije.
"Ovo je napad čiji je cilj da se podijelimo, ne smijemo da padnemo u tu zamku", rekao je generalni sekretar na francuskom jeziku novinarima u sjedištu UN.

Osudama napada na francuski časopis pridružio se i Vatikan, ocijenivši da je napad na sjedište lista "Šarli ebdo" u Parizu "duplo nasilje" - kako protiv pojedinaca, tako i protiv slobode medija.