latinica  ћирилица
18/02/2015 |  10:25 | Autor: RTRS

Usvojen Prostorni plan Srpske do 2025. (VIDEO)

Usvajanjem Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine Narodna skupština okončala je drugu redovnu sjednicu započetu još 3. februara.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: SRNA
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: SRNA

 Ovaj dokumetn dobio je međunarodno priznanje, ali i podršku dijela opozicije. Ocijenjeno je da prostorni plan sadrži dugoročnu viziju i ima strateško-razvojni karakter.

15.50

Prijedlogom odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" kod Evropske banke za obnovu i razvoj prema projektu izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj, predvićeno je povećanje zaduženja za 35 miliona evra.

Pomoćnik ministra finansija Republke Srpske Biljana Bogićević rekla je da je ranije donesena odluka predviđala davanje saglasnosti na zaduženje u iznosu od 150 miliona evra.

"Nije riječ o nepredviđenom povećanju troškova koje je nastalo pri implementaciji projekta, već o planiranoj ukupnoj vrijednosti projekta. U vrijeme ugovaranja zajma sa EBRD bilo je poznato da je ukupna vrijednost projekta 185 miliona evra. Zbog većeg zajma, EBRD je u početku odobrio manji iznos zajma od 150 miliona evra“, objasnila je Bogićevićeva.

15.40

Pomoćnik ministra finansija Biljana Bogićević izjavila je danas da je razlog donošenja izmjene Odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci po projektu energetske efikasnosti promjena kamatne stope na kreditna sredstva sa 1,25 odsto na 1,40 odsto.

Ona je rekla da je Svjetska banka nakon pregovora održanih u januaru prošle godine obavijestila BiH da iznos kamate od 1,25 odsto premašuje iznos kredita za koji se daje ta kamatna stopa.

15.18

Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope po projektu zatvaranja kolektivnih centara predviđeno je zaduženje od 18.169.412 evra, izjavila je pomoćnik ministra finansija RS Biljana Bogićević.
Bogićevićeva je navela da je realizacijom projekta zatvaranja kolektivnih centara planirano zatvaranje 18 takvih objekata, a stambeno bi bilo zbrinuto 610 porodica, odnosno 1.223 korisnika iz reda interno raseljenih i drugih ugroženih lica.

Izlažući prijedlog ove odluke, ona je rekla da je cilj projekta da se licima, koja su interno raseljena tokom ratnih dejstava u periodu 1992–1995. godina, kao i drugim korisnicima kolektivnih i alternativnih smještaja, obezbijede specifična stambena rješenja, socijalno stambeno zbrinjavanje i institucionalna njega prilagođena stepenu ugroženosti korisnika.

14.35

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić rekao je danas, tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu odluke o usvajanju Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Srpske do 2025. godine, da bi lokalne zajednice trebalo da svoje razvojne i urbanističke planove usklade sa ovim prostornim planom.


Vidić je istakao da to znači da lokalne zajednice čeka puno posla, te da će, ukoliko takvog usklađivanja ne bude, Prostorni plan postati samo "mrtvo slovo na papiru".

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović ocijenio je prijedlog Prostornog plana kao sveobuhvatan projekat, naglasivši da je u taj dokument trebalo da bude ugrađena izgradnja nasipa uz Drinu u dužini oko 33 kilometra, što je najznačajniji projekat za bijeljinsku regiju.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo naveo je da je riječ o sveobuhvatnom dokumentu, naglasivši da je predlagač izuzetno dobro sagledao potrebu za izgradnjom brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica - Donja Gradina i kojeg je unio u ovaj plan.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica istakao je da je riječ o strateškom dokumentu koji je u načelu prihvatljiv, ali da je planiranje predimenzionirano i nije u skladu sa realnim mogućnostima Srpske.

10.45

Potpredsjednica Vlade RS, Srebrenka Golić, izjavila je da je dostavljeno 618 komentara i primjedaba na nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana RS do 2025. godine, te da su oni koji su stručno prihvatljivi, uvršteni u prijedlog ovog plana. Primjedbe i prijedloge dostavili su 45 opština i gradova, osam institucija, šest organizacija, četiri privatna preduzeća i dva fizička lica, dok se 10 opština izjasnilo da nemaju primjedbe na predložena planska rješenja.

"Zapažanja, primjedbe i prijedlozi u najvećoj mjeri odnosili su se na tehničku infrastrukturu, transport, energetiku, hidrosistem, na prirodno i kulturno nasljeđe, socijalnu infrastrukturu, turizam i životnu sredinu", navela je Golićeva, i dodala, da je Savjetu plana naknadno stigao dopis od Ministarstva saobraćaja i veza kojim se traži da se planirana pruga Banjaluka - Gradiška kroz Laktaše izbaci iz prostornog plana, jer izgradnja nije ekonomski opravdana.

Navela je da su krupnije razlike Prijedloga u odnosu na Nacrt to što je formirana prijedorska regija, jer je Prijedor dobio status grada, te da su uvedeni novi subregionalni centri Novi Grad i Derventa. Golićeva je dodala da je u termoenergetskoj infrastrukturi planirana nova TE "Ugljevik tri", a izmijenjene su i tabele u vezi sa hidroenergetskim objektima.

Јavna rasprava o ovom dokumentu i prezentacija održana je u gradovima i većim urbanim centrima Republike Srpske od 28. marta do 28. maja 2014. godine.

10.00

Poslanici će razmatrati i prijedloge odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope po projektu zatvaranja kolektivnih centara i o izmjeni odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj asocijaciji za razvoj po projektu energetske efikasnosti.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske za kreditno zaduženje preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj /faza 1/.