latinica  ћирилица
12/04/2015 |  11:48 | Autor: Večernje novosti

Јosif Brodski: Besposličar koji je osvojio Nobela

U selu Norinsk otvoren muzej ruskom pjesniku i disidentu. Za vrijeme progona slikao svadbe i sahrane, nosio vodu i cijepao drva.

Na sjeveru Rusije u selu Norinsk u Konoškom rejonu u Arhangelskoj oblasti otvoren je muzej velikom ruskom pjesniku Јosifu Brodskom. U drvenoj kući u kojoj je, dok je bio u progonstvu, živio pjesnik koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu, posjetioci mogu da vide njegove fotografije i stvari kojima se služio: stolicu, sto, otoman, petrolejsku lampu, kao i posudu za razvijanje fotografija. Kad je kuća renovirana, pronađen je poklopac od šperploče pošiljke, koju je Brodskom uputio otac iz Lenjingrada.

Јosif Brodski je bio uhapšen zbog besposličarenja u Lenjingradu 1964, a u progonu je bio 18 mjeseci - od aprila 1964. do septembra 1965. U svojoj drvenoj kući pjesnika je primila Taisa Pesterova. Radeći na "Danilovskom" poljoprivrednom dobru, Brodski je u Norinsku napisao više od 80 pjesama. Osim što je radio poljoprivredne poslove, pjesnik je u susjednim selima fotografisao svadbe i sahrane. Pravio je i fotografije za dokumenta. Svojoj gazdarici Taisi je nosio vodu i cijepao drva, a u slobodno vrijeme išao je u lokalnu biblioteku i čitao knjige.

Zahvaljujući pomoći čuvenog kompozitora Dmitrija Šostakoviča i drugih umjetnika, Brodski je vraćen iz progona. Po povratku u Lenjingrad često je govorio da je progon za njega bio "srećan dio života".

U junu 1972. Brodski je morao da napusti SSSR jer mu je oduzeto državljanstvo. Emigrirao je preko Austrije u SAD. Zbog sukoba sa vlastima nije mu dozvoljeno da dođe na sahranu ocu Aleksandru.

Novac za restauraciju i uređenje kuće u Norinsku, četiri i po miliona rubalja, dali su moskovski biznismeni. Lokalna administracija obećava da će sačuvati istorijski oblik ovog mjesta.

Povodom 75 godina od rođenja Brodskog, osim skromnog muzeja u Arhangelskoj oblasti, u Sankt Peterburgu će poklonici velikog pjesnika u muzeju Brodskog - u komunalnoj kvartiri (zajedničkom stanu) - moći da vide njegove stvari koje su ostale u kabinetu u Njujorku, a koje je muzeju poklonila njegova udovica. Nobelovac je umro je u Njujorku u januaru 1996.

U Peterburgu postoji od 2006. godine muzej-kvartira Јosifa Brodskog u domu na Murzi, na Litejskom prospektu broj 24. U tom zajedničkom stanu, Brodski je živio od 1960. do 1990. Porodica Brodskog došla je u tu zgradu 1955. Tamo je u komunalnoj kvartiri Brodski napisao prve stihove.