latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:23 | Autor: TANЈUG

Mokra Gora: Počinje festival klasične muzike "Boljšoj"

Treći festival klasične muzike "Boljšoj" na kojem će glavni gosti biti ruski pijanista Јuri Rozum i violinista Nemanja Radulović, biće održan od 9. do 11. jula u Drvengradu, na Mokroj gori.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Više od 100 talentovanih mladih muzičara, takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku, navodi se u saopštenju organizatora festivala, čiji je pokrovitelj i ove godine Gazpromnjeft.
 Tema takmičarskog dijela programa biće izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija.
 Najtalentovanije proglasiće stručni žiri koji će ove godine činiti profesor Zoran Komadina, koncert majstor Beogradske Filharmonije Miroslav Pavlović i Victoria Matelinen, profesor muzičke Škole iz Sibira.
 Festival "Boljšoj" pored takmičarskog dijela, čini i bogat revijalni muzički i filmski program.
 Јutarnji sati rezervisani su za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, a svake večeri, pod vedrim nebom, svoja virtuozna umjeća predstaviće svjetske zvijezde klasične muzičke scene.
 "Boljšoj" festival osnovao je reditelj Emir Kusturica sa ciljem da mladim talentima iz muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske pruži priliku da se predstave stručnoj, ali i široj javnosti.
 Ove godine festival proširuje svoje granice tako da će se, prvi put, u takmičarskom dijelu programa naći i učenici iz Rusije.
 Na svečanom otvaranju festivala, nastupiće Јuri Rozum, trenutno jedan od najboljih svjetskih pijanista.
 Rozum u svojoj bogatoj karijeri, nosi niz priznanja i nagrada sa eminentnih svetskih takmičenje kao i istaknuto priznanje Rusije za "Cjenjenog umetnika ruskog naroda" i medalje "Supreme Soviet".
 Druge večeri festivala, nastupiće violinista Nemanja Radulović uz pratnju Simfonijskog orkestra "Boljšoj", posebno sastavljenog za ovu priliku uz dirigentsku palicu Srboljuba Srbe Dimića, šefa opere u Meksiko Sitiju.
 Violinista Nemanja Radulović svjetski renome izgradio je izuzetnom virtuoznošću i smjelim, gotovo avanturističkim programom i za kratko vrijeme, osvojio je veliki niz poštovalaca. Zbog svog jedinstvenog stila, s pravom se može nazvati "rokerom među klasičnim muzičarima".
 Festival će zatvoriti kvintet "Boljšoj" muzičkim oblikovanjem filma "Sreća" Aleksandra Medvedkina, a "No Smoking Orčestra" će se pobrinuti za dobru zabavu na samom kraju festivala.
 Kroz podršku "Boljšoj festivalu" kompanija Gasprom njeft nastoji da podrži mlade i talentovane muzičare i na taj način doprinese povezivanju kultura Srbije i Rusije.