latinica  ћирилица
08/07/2015 |  16:57 | Autor: TANЈUG

SANU: Odluka o formiranju VANUK politički motivisana

Odluka o formiranju VANUK, donesena u zanimljivom trenutku i sa još zanimljivijim pravnim obrazloženjem, uvjerila nas je da se radi o upornom i pripremljenom političkom nastojanju koje će imati za rezultat relativizaciju ili čak razbijanje jedinstvenog naučnog, umjetničkog i kulturnog prostora, upozorila je Srpska akademija nauka i umjetnosti.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

Upoznati sa odlukom putem štampe, nastavićemo da kratkovidoj politici kao alternativu nudimo ozbiljan, otvoren i argumentovan dijalog shodno zakonski definisanoj ulozi, navodi se u saopštenju SANU.

Kako je ocijenjeno, javnost treba da bude svjesna da su donesene odluke suviše ozbiljne da bi se prepustile samo političarima.

Skupština Vojvodine usvojila je juče odluku o osnivanju Јavne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umjetnosti i kulture (VANUK) koja će se baviti, kako je naveo predlagač, unapređivanjem tih oblasti na teritoriji pokrajine.

Podršku tom prijedlogu Pokrajinske vlade dalo je 58 poslanika, njih 14 je bilo protiv a osam poslanika nije glasalo.

Radom VANUK-a biće stvoreni uslovi za "obezbjeđenje ravnopravnosti, očuvanje i poštovanje različitosti kultura nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini", naveo je predlagač odluke.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov rekao je da je prijedlog o osnivanju VANUK urađen u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, poslije ukidanja dotadašnjih ingerencija Vojvođanske akademije nauka i umetnosti - VANU.

Pavlov je istakao da se VANUK osniva kao javna ustanova, u skladu sa Ustavom, odgovarajućim zakonima i Statutom AP Vojvodine.