latinica  ћирилица
28/09/2015 |  14:23 | Autor: SRNA

Crnadak: Izbjeglička kriza utiče na odnose u regionu

Predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope Igor Crnadak izrazio je danas nezadovoljstvo i zabrinutost načinom na koji je izbjeglička kriza uticala na odnose nekih od zemalja članica Savjeta Evrope u regionu jugoistočne Evrope.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

Podnoseći izvještaj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope o aktivnostima Komiteta ministara Savjeta Evrope pod predsjedavanjem BiH, Crnadak, koji je i ministar inostranih poslova BiH, apelovao je na vlasti svih zemalja u regionu da rade na spuštanju tenzija i pronalaženju rješenja koja će biti od najboljeg interesa za jugoistočnu Evropu i izbjeglice.

Crnadak je parlamentarce Savjeta Evrope informisao da je Komitet ministara pod predsjedavanjem BiH brzo reagovao na aktuelnu izbjegličku krizu, te na osnovu stavova predstavnika zemalja članica, UNHCR-a i Razvojne banke Savjeta Evrope, iznesenih na tematskoj debati 15. septembra, usvojio odluku u kojoj se, između ostalog, naglašava potreba suočavanja sa korijenima izbjegličke krize.

Na osnovu ovih stavova sve članice Savjeta Evrope pozvane su da izbjeglice tretiraju u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Crnadak je informisao je poslanike u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu da je o izbjegličkoj krizi razgovarao sa makedonskim državnim vrhom tokom nedavne posjete Skoplju, te ih upoznao o detaljima posjete Tunisu, tokom koje je u fokusu bila politika Savjeta Evrope prema susjednim regionima, što je jedan od prioriteta predsjedavanja BiH.

Govoreći o aktivnostima Komiteta ministara u oblasti vladavine prava, Crnadak je izrazio zadovoljstvo što je predsjedavanje BiH ovim komitetom uspješno okončalo konsultacije sa zemljama članicama o datumu početka potpisivanja Dodatnog protokola na Konvenciju Savjeta Evrope o prevenciji terorizma.

Događaj na visokom nivou tim povodom biće održan u Rigi 22. oktobra, a Crnadak je pozvao sve zemlje članice Savjeta Evrope da potpišu ovaj važan dokument koji se bavi pitanjem takozvanih stranih boraca.

Crnadak je govorio i o događajima na visokom nivou koji će biti upriličeni u predstojećem periodu do kraja predsjedavanja BiH, kao i o aktivnostima zamjenika predsjedavajućeg Komiteta u različitim oblastima, aktivnostima na usvajanju budžeta Savjeta Evrope i na planu saradnje sa EU i OEBS-om.

S obzirom na činjenicu da posljednji put podnosi izvještaj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara, Crnadak je izrazio zahvalnost Parlamentarnoj skupštini, Sekretarijatu i generalnom sekretaru Savjeta Evrope na pruženoj podršci i uspješnoj saradnji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak se na marginama zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sastao sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Јaglandom i predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Brazer.

Razgovarano je o aktuelnoj izbjegličkoj krizi, saradnji zemalja regiona sa akcentom na aktuelne odnose Srbije i Hrvatske, kao i aktivnostima Komiteta ministara Savjeta Evrope do kraja predsjedavanja BiH.