latinica  ћирилица
30/09/2015 |  12:33 | Autor: SRNA

Predložen pritvor za Lijanovića i saizvršioce

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje pritvora nekadašnjem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Јerku Ivankoviću Lijanoviću i još trojici osumnjičenih za zloupotrebe pri dodjeli poljoprivrednih podsticaja.

Osim Lijanovića, pritvor je predložen i za savjetnika ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH Suada Čamdžića (42) iz Kladnja, bivšeg ministra poljoprivrede Tuzlanskog kantona Edina Ajanovića (43) iz Čelića i potpredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Mersada Šerifovića (43) iz Tuzle.

Lijanović je osumnjičen da je, kada je preuzeo funkciju ministra, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja i postupajući suprotno interesima službe i zakonskim odredbama, organizovao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture stranke Radom za boljitak.

Osumnjičeni su organizovali udruženje da bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i FBiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Riječ je o isplatama podsticaja po javnim pozivima federalnog Ministarstva poljoprivrede u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Oni su uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja, pribavili imovinsku korist od 760.000 KM, te su pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na šta pojedinci nisu pristali, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U naredbi o sprovođenju istrage navedeno je da je Lijanović, kao organizator udruženja i resorni ministar, a sa te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama podsticaja, učestvovao u svim radnjama uslovljavanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović učestvovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni.

Oni su osumnjičeni da su u udruženju koje je organizovao Lijanović počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Protiv lica, čiji su inicijali A.P. iz Odžaka, Tužilaštvo je naredilo istragu zbog sumnje za jedan pokušaj uslovljavanja poljoprivrednika. Ovo lice je nakon ispitivanja pušteno na slobodu, jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Osumnjičeni su juče predati u nadležnost Tužilaštva, gdje su ispitani, a donesena je naredba o provođenju istrage.