latinica  ћирилица
06/10/2015 |  15:01 | Autor: RTRS

Izrečena prva presuda za odlazak na strana ratišta državljana BiH

Sud BiH izrekao je prve presude za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Presuda je izrečena prema izmijenjenom Krivičnom zakonom BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Četvoročlana grupa koju je predvodio Husein Erdić osuđena je na zatvorske kazne od jedne do tri i po godine zbog organizovanja i namjere da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamska država na prostoru Sirije i Iraka.

Izricanju presude prisutvovao je samo Erdić koji sa Trakom ostaje u pritvoru dok su Kušidić i Keserović i dalje na slobodi. Tužilaštvo BiH zadovoljno je presudom dok odbrana najavljuje žalbu.

Od hapšenja na sarajevskom aerodromu s kojeg su namjeravali da se prebace u Tursku i dalje utvđenim rutama za Siriju, do presude u Sudu BiH prošlo je svega osam mjeseci.

Erdić i Trako osuđeni su za organizovanje, slanje i finansiranje bh. dobrovoljaca na sirijsko ratište dok su dvojica nesuđenih ratnika Keserović i Kušidić proglašeni krivim za namjeru da ratuju u redovima ID.

Odbrana osuđenih tvrdi da Tužilaštvo BiH uopšte nije dokazalo namjere njihovih branjenika da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamska država koja je jedna od frakcija koja ratuje u Siriji.

Tužilaštvo BiH je na osnovu sadržaja iz računara i mobilnih telefona dokazalo postojanje krivičnog djela.Ipak ključni su bili iskazi svjedoka i pojedinačna priznanja Keserovića i Hušidića o njihovoj namjeri da idu na sirijsko ratište.

Izrečene presude za pokušaj odlaska na najkrvavije ratište u svijetu, prema ocjeni samih sudija blage su. Ipak, poslata je poruka da se ostali uzdrže od priključenja "Islamskoj državi".

Ovo je prva presuda za odlazak na sirijsko ratište. Međutim, Tužilaštvo BiH nije utvrdilo ko su kontakt osobe u Turskoj koje bh. dobrovoljce šalju u Siriju.