latinica  ћирилица
17/10/2015 |  08:29 | Autor: SRNA

Koncert "Sloge" u Sabornom hramu u Beogradu

Srpsko pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajeva danas će u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu održati koncert srpske horske muzike, sa osvrtom na vizantijsku i rusku crkvenu muziku.
Srpsko pjevačko društvo "Sloga" Sarajevo (foto: www.facebook.com) -
Srpsko pjevačko društvo "Sloga" Sarajevo (foto: www.facebook.com)

Dirigent hora "Sloga" Stefan Mojsilović izjavio je Srni da je riječ o koncertu duhovne crkvene muzike i da će biti izvedena djela prvog srpskog školovanog kompozitora Kornelija Stankovića, zatim Stevana Mokranjca i Tihomira Ostojića, kao i srednjovjekovnih srpskih kompozitora.

"Osvrnućemo se i na vizantijsku muzičku tradiciju, ruske kompozitore - Rahmanjinova, Dinova i druge, te savremene autore", istakao je Mojsilović.

Prema njegovim riječima, koncert će biti održan sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, u okviru projekta Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Mojsilović je naveo da "Sloga" do kraja godine namjerava da održi još nekoliko koncerata, uglavnom u Sarajevu i okolini, a da bi vrhunac trebalo da bude tradicionalni godišnji koncert "Sloge" krajem novembra.

On je najavio da će prije toga - 8. novembra biti proslavljen Sveti Dimitrije, krsna slava hora "Sloga".

"Sloga", koja je osnovana 1888. godine, ove godine proslavlja 127 godina rada.