latinica  ћирилица
26/10/2024 |  18:38 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Najtraženija knjiga na štandu Srpske - "Ispod ratnog kišobrana" Riste Trifkovića (VIDEO)

Najtraženija knjiga na štandu Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu je zbirka novela "Ispod ratnog kišobrana", autora Riste Trifkovića. Šestog dana nastupa Srpske na ovom sajmu predstavljena su i izdanja Andrićevog instituta.
Ispod ratnog kišobrana - Foto: RTRS
Ispod ratnog kišobranaFoto: RTRS

Povelju uspjeha za najtraženiju knjigu dobila je Matična biblioteka Istočno Sarajevo za izdanje "Ispod ratnog kišobrana", autora Riste Trifkovića.

Ovo je druga knjiga koju objavljuju u okviru edicije "Zavještaj", a riječ je o rukopisima zavičajnih autora koje oni nisu uspjeli objaviti za života.

- Riječ je o rukopisu "Ispod ratnog kišobrana" Rista Trifkovića, čiji je priređivač Miljana Macan, naš viši bibliotekar. Ovaj rukopis se čuva svih ovih godina u našoj biblioteci i predsatvlja legat autorove zaostavštine. Knjiga je dio edicije "Zavještaj" koju smo uspostavili 2022. godine - rekla je Nataša Kulašinac, direktorka Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Povelju je uručio specijalni gost štanda Republike Srpske, Nikolaj Burljajev, proslavljeni ruski reditelj i pisac.

- Čast je i zadovoljstvo biti dio nekog događaja koji je vezan za Republiku Srpsku. Uvijek naglašavem specijalne veze između Rusije i Republike Srpske i posebno činjenicu da se ime Republike Srpske prvi put kao zvanično pomenulo u katalogu ruskog filmskog festivala "Zlatni Vitez" 1992. godine - naveo je Burljajev.

Promociju svojih knjiga imao je i Andrićev institut čiji je direktor Emir Kusturica istakao da su ovogodišnja izdanja u službi intelektualnog zdravlja.

- Mislim da to radimo na vrlo neobičan način za današnje uslove, gde preovlađuju optički i vizuelni svijet. Mi smo svojim izdanjima uspjeli da zanimljivošću tema i izborom svjetskih autora privučemo pažnju da ljudi čitaju naše knjige - kazao je Kusturica.

Ovogodišnje predstavljanje izdavaštva Srpske jedno je od najuspešnijih pojavljivanja na beogradskom sajmu knjiga.

- Mi smo ove godine uspjeli da predstavimo 134 izdanja. Posjete su bile uzuzetno dobre na promocijama, štand je otvoren uz prisustvo dva ministra kulture, a posjetio nas je i predsjednik Vlade Srbije - rekao je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na ovogodišnjem sajmu u Beogradu održano je i 47 promocija izdanja iz Republike Srpske.