latinica  ћирилица
22/07/2016 |  13:57 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

"Revizija istorije i uvreda za žrtve" -reagovanja na poništenje presude Stepincu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je da Hrvatska, ukidanjem presude hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu, zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, te vrši pritisak na papu Franju u vezi sa kanonizacijom Stepinca.
Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnje desno) Foto: Vikimedija -
Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnje desno) Foto: Vikimedija

"Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacističkog dela čovečanstva", istakao je Nikolić.

Nikolić je za napomenuo da on lično priprema dokaze o hrvatskom kardinalu, te da će taj materijal predočiti komisiji u Vatikanu, a prije toga delegaciji Srpske pravoslavne crkve.

On je rekao i da je dobio uvjeravanja od pape Franje da neće biti žurbe sa odlukom o kanonizaciji Stepnica, zato što bi bi bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale.

Nikolić podsjeća da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u "današnjem pravnom sljedbeniku te ustaške države".

"Osuđen je u Јugoslaviji, a Srbija je nasljednik i pravni sljedbenik svih Јugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Јugoslavije i Srbije i Crne Gore", rekao je Nikolić.

VULIN: VIKAR USTAŠKE VOЈSKE TEŠKO MOŽE DA SE NADA "REHABILITACIЈI"

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Alojzije Stepinac, koji je za srpski narod bio vikar ustaške vojske, teško može da se nada "zahvalnom sjećanju i rehabilitaciji".

Vulin je izrazio nadu da sudovi u Hrvatskoj neće biti ažurni samo kada je u pitanju presuda zagrebačkom nadbiskupu u NeDH Alojziju Stepincu, nego da će tu energiju upotrijebiti da riješe i srpske zahtjeve u vezi sa imovinskim pravima, penzijama.

On kaže da bi volio da se politika ne miješa u ovaj slučaj i sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac, prenijeli su beogradski mediji.

"Za srpski narod, neko ko je bio vikar ustaške vojske, teško da može da se nada zahvalnom sećanju i rehabilitaciji", rekao je Vulin i dodao da će hrvatsko pravosuđe znati da cijeni upravo ove istorijske činjenice.

SNP: ODLUKOM HRVATSKOG SUDA NASTAVLjENA POLITIKA NACISTIČKE NDH

Odlukom zagrebačkog Županijskog suda da u cijelosti poništi presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, Hrvatska je otklonila i najmanju sumnju da nastavlja politiku nacističke NDH i njenog ustaškog poglavnika Ante Pavelića, saopštila je Srpska narodna partija.

U saopštenju ove partije, koja je članica vladajuće koalicije u Srbiji, napominje se da je Stepinac blagosiljao strašne zločine nad Srbima, Јevrejima i Romima i kao najviši predstavnik Katoličke crkve i Vatikana, a nikada se nije ogradio od zvjerstava ustaškog režima.

SNP smatra da je sudskom rehabilitacijom Stepinca sadašnja Hrvatska istovremeno rehabilitovala i političko nasljeđe Adolfa Hitlera, koji je upravo u Hrvatskoj ustaškoj tvorevini imao jednog od najvećih saveznika.

"Današnji zvaničnici Hrvatske otvoreno propagiraju ideologiju i ciljeve nacizma, kao i otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu, ali takva politika ne nailazi na kritike zemalja članica EU", navodi predsjednik SNP Nenad Popović.

Zbog toga SNP postavlja pitanje da li je rehabilitacija Alojzija Stepinca i promovisanje nacizma i ustaštva, zapravo politika koja nailazi na odobravanje EU.

DSS: REVIZIЈA ISTORIЈE I UVREDA ZA ŽRTVE

Sudska odluka kojom je poništena presuda zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu pokušaj je revizije istorije i oslobađanje svih odgovornih za zločine izvršene na teritoriji NDH i uvreda za žrtve, izjavila je predsjednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić. Ona je istakla da je presuda dokaz da Hrvatska sve radikalnije odbacuje antifašizam kao civilizacijsku tekovinu i jedan od temelja na kojima počiva savremeno društvo.

"Sudska odluka je uvreda za sve žrtve, istorijske činjenice i udarac za pokušaj pomirenja na ovim prostorima. Postavlja se pitanje da li nakon izložbe o Stepincu u Evropskom parlamentu i poništavanja sudske presude slijedi i proglašavenje Alojzija Stepinca za sveca?", navela je Ivićeva u pisanoj izjavi.

Ocijenila da takva Hrvatska nema nikakvo pravo bilo kome da dijeli lekcije, a najmanje Srbiji, dodajući da je sramota Evropske unije da nijemo posmatra, pa i odobrava svakodnevne ucjene Hrvatske.