latinica  ћирилица
06/08/2016 |  14:06 ⇒ 07/08/2016 | 13:04 | Autor: SRNA

Počinju Dani duhovnosti na Ozrenu (VIDEO)

Predstavljanjem monografije "Manastir Ozren i neka ključna pitanja iz istorije bosanske crkve", autora Mlađana Cunjaka i Danila Radojčića, u izdanju Uprave manastira Ozren i Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika iz Beograda, večeras će u Manastiru Ozren biti otvoreni prvi "Dani duhovnosti na Ozrenu".
Petrovo - Manastir Ozren - Foto: SRNA
Petrovo - Manastir OzrenFoto: SRNA

U organizaciji Kluba "Ozren – park prirode" i Uprave manastira Ozren sutra će iznad puta Petrovo-Kaluđerica biti postavljena spomen-ploča duhovnim korijenima Ozrena.

U naselju Brezici istog dana biće otvoreno likovno saborovanje "Breze" u kome će do 10. avgusta stvarati kipari, slikari i fotografi Sreten Milatović iz Nikšića, Leonila Marić i Јovan Radulović iz Banjaluke, Novak Demonjić Ozrenski iz Beograda i Mihailo Simović iz Šapca.

U Umjetničkom savjetu Saborovanja su profesori Drago Đurić sa beogradskog Filozofskog fakulteta, književnik Vladimir Kecmanović, Radoš Antonijević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Luka Kecman i Novak Demonjić sa banjalučke Akademije umjetnosti i Sreten Milatović sa Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.

Predsjednik Kluba "Ozren – park prirode" Zdravko Savić rekao je Srni da ovaj klub "nastavlja borbu za očuvanje kulturnog i prirodnog nasljeđa Ozrena sve do njegove potpune zaštite kao nezaobilaznog oslonca duhovnog, kulturnog i ekonomskog napretka stanovništva Ozrena i dobojskog regiona.

Radi očuvanja i unapređenja Ozrena, kao dragocjenog životnog prostora u Petrovu 19. maja 2013. godine osnovan je Klub za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa Ozrena "Ozren park prirode" sa osnovnim ciljem da Ozren što prije bude uvršten u zaštićena prirodna dobra Republike Srpske i BiH.