latinica  ћирилица
19/09/2016 |  08:54 ⇒ 09:04 | Autor: BETA

"Igra prijestola" dobila rekordan broj Emija

Serija "Igra prijestola" (Game of Thrones) osvojila je nagradu Emi za najbolju dramsku seriju drugu godinu za redom i postala najnagrađivanija televizijska serija.

Serija "Potpredsjednica" (Veep) ponovo je dobila nagradu za najbolju komediju, a DŽulija Luis-Drajfus koja igra glavnu ulogu nagrađena je rekordnim šestim Emijem za najbolju glumicu u komediji.

DŽefri Tembor osvojio je nagradu za najboljeg glumca u komediji za ulogu u seriji "Transparentno".

Iznenađenje su bili dobitnici nagrada za najbolje uloge u dramskim serijama. Remi Malek i Tajtana Maslani pobijedili su u jakoj konkurenciji za uloge u serijama "Gospodin Robot" i "Crno siroče".

"Igra prijestola" dobila je ukupno 12 nagrada na sinoćnoj dodjeli Emija, pa je zajedno s nagradama Emi u tehničkim kategorijama dodijeljnim prošlog vikenda osvojila ukupno 38 Emija i time postala najnagrađivanija serija ikada, prestigavši seriju "Frejzer" koja ima 37 Emija.

Serija "Narod protiv O DŽej Simsona" dobila je pet Emija.

Nagrada Emi za DŽulija Luis-Drajfus i seriju "Potpredsjednica" (Foto: EPA/MIKE NELSON)

Nagrade za najbolje sporedne uloge u dramskim serijama dobili su Megi Smit za "Downton Abbey" i Ben Mendelson za "Bloodline", a za najbolje sporedne likove u komedijama nagrađeni su Lui Anderson za "Baskets" i Kejt Makinon za "Saturday Night Live".

Na dodjeli nagrada dotaknute su i političke teme, a zvijezda Luis-Drajfus se osvrnula na republikanskog kandidata za predsjednika Donalda Trampa i njegovo obećanje da će izgraditi zid na granici s Meksikom.

"Željela bih da iskoristim ovu priliku da se lično izvinim za trenutnu političku klimu. Mislim da je 'Potpredsjednica' srušila zid između komedije i politike. Naša serija je počela kao politička satira, ali sada izgleda više kao trezven dokumentarac", rekla je glumica.

Tembor, koji u seriji igra transseksualca, pozvao je Holivud da više zapošljava transeksualne osobe i da on bude posljednji glumac koji nije transseksualac koji će dobiti takvu ulogu.