latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:54 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

VSTS u posjeti pravosudnim institucijama Italije

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH posjetiće Visoki savjet sudstva Italije, gdje će od danas do 23. septembra imati priliku da razmijene iskustva dvije zemlje u oblasti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS - Foto: RTRS
Milan Tegeltija, predsjednik VSTSFoto: RTRS

Cilj posjete je dalje približavanje pravosuđa BiH standardima evropskih integracija kroz unapređenje ključnih oblasti pravosudnog sistema nezavisnosti, efikasnosti, odgovornosti i profesionalizma.

U okviru posjete članovi VSTS-a, koje predvodi predsjednik Milan Tegeltija, imaće susrete sa čelnicima Visokog savjeta sudstva i Državnog direktorata za borbu protiv mafije i terorizma, te predstavnicima Generalnog tužilaštva i Vrhovnog kasacionog suda Italije, kao i Visoke škole za pravosuđe, saopšteno je iz VSTS-a BiH.

Uz predstavljanje mandata, organizacione strukture i međunarodne saradnje Visokog savjeta sudstva Italije, neke od tema razgovora biće i funkcionisanje ove pravosudne institucije, procedure imenovanja sudija i tužilaca, utvrđivanje disciplinske odgovornosti i primjena etičkih kodeksa, te pitanje nezavisnosti pravosuđa.

Članovi VSTS-a BiH imaće tokom posjete priliku i da se kroz konkretne ilustracije upoznaju sa iskustvima italijanskog pravosuđa u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, te sa italijanskim iskustvima u harmonizaciji sudske prakse.

Posjeta je realizovana uz podršku Ambasade Italije u BiH i EU kroz program "Instrument za tehničku/savjetodavnu podršku i razmjenu informacija Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje – TAIEKS".