latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:22 ⇒ 15:34 | Autor: SRNA

Ljiljani Petrović Velika povelja Brankovog kola

U Sremskim Karlovcima danas je završeno 45. Brankovo kolo, jedna od najvećih pjesničkih manifestacija u regionu posvećena velikom srpskom pjesniku Branku Radičeviću.
Sremski Karlovci: Petrović - povelja Brankovo kolo - Foto: SRNA
Sremski Karlovci: Petrović - povelja Brankovo koloFoto: SRNA

Radičevića /1824-1853/ smatraju za jednog od najvećih lirskih pjesnika evropskog romantizma polovine 19. vijeka.

Na ceremoniji zatvaranja pjesničke manifestacije uglednoj muzičkoj umjetnici iz Novog Sada Ljiljani Petrović uručeno je priznanje Velika povelja Brankovog kola.

Uručujući priznanje, direktor Brankovog kola, Nenad Grujičić, istakao je da je Petrovićeva Povelju dobila za nadahnuti doprinos ljepoti i životu poezije.

- Petrovićeva je u svom dugotrajnom i bogatom muzičkom djelovanju dala nadahnuti doprinos ljepoti i životu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesmama i pjesnicima na tragu božanskog talenta Branka Radičevića - rekao je Grujičić.

Zahvaljujući za visoko priznanje, Petrovićeva je otpjevala Radičevićevu pjesmu "Molitva".

U čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, gdje je održana svečanost zatvaranja 45. jubilarnog Brankovog kola tom prilikom premijerno su emitovani video-snimci nastali prije četvrt vijeka prilikom nastupa Petrovićeve na 20. pjesničkoj manifestaciji održanoj 1991. godine.

Poznata Novosađanka, svojevremeno jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pjevačica zabavne muzike, bila je predstavnik Јugoslavije na prvoj Evroviziji 1961. godine.

U umjetničkom programu nastupio je Hor Karlovačke gimnazije pod dirigentskom palicom profesora Rastka Pavlova.

Počast velikoj muzičkoj umjetnici dali su i istaknuti pjesnici Stevan Tontić, Husein Dervišević i Dušan Radak.