latinica  ћирилица
05/12/2016 |  09:04 ⇒ 11:53 | Autor: RTRS

Spektakularan koncert Kusturice i No smoking orkestra u Urugvaju (FOTO/ VIDEO)

Velika Latinoamericka turneja Emira Kusturice i njegovog No smoking orkestra, poslije spektakularnih nastupa u Meksiku, Argentini i Čileu sinoć je nastavljen koncertom u Urugvaju.
Emir Kusturica i No smoking orkestra - Foto: RTRS
Emir Kusturica i No smoking orkestraFoto: RTRS

U prepunoj sali Muzik boksa u Montevideu, majstorskom svirkom dignut na noge čitav glavni grad Urugvaja.

Spektaklu, kakav Urugvaj ne pamti prisustvovao je i bivši predsjednik Urugvaja Pepe Muhika.

Nakon završenog koncerta publika nije dozvolila Emiru Kusturici i članovima No smoking orkestra da odu iz sale.

Dugotrajnim ovacijama prosto su primorali Kusturicu i njegov bend da na bis odsvira još nekoliko pjesama, a koncert se završio sveopštim pokličima zadovoljstva: O"le, ole ole!"

Ovakvo uzbuđenje nikad nisam doživio, rekao je Kristijan Fakundo inžinjer u pošti u Urugvaju. Njegova partnerka Ana Mendez, novinarka lokalnog lista napisala je u svom izvještaju: Čudo od muzičara, a muzika, to je molotovljev koktel. Uzbudljivo do neba."

Grupa No smoking orkestar se vraća na kratki odmor u Srbiju dok bi Emir Kusturica iduće nedjelje trebao da završi snimanje dokumentarnog filma o bivšem predsjedniku Urugvaja Pepeu Muhiki.

Komentarišući ovu, južnoameričku turneju, Kusturica je rekao da je No smoking orkestar proizvodio uzbuđenja širom svijeta.

"Dugo to već traje, ali je svaki put iznova uzbudljivije i uzbudljivije. Ima neki đavo u toj muzici nešto se u tim kompozicijama objedinilo radijacijom. Ona zahvata svakog ko nam se približi, proizvodi radost i u ovom vremenu natmurenih bendova terapijski djeluje na ljude", izjavio je Kusturica.