latinica  ћирилица
06/12/2016 |  12:04 | Autor: RTRS

Grabovac: Mogući protesti porodica poginulih Srba

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac izjavio je da nije isključena mogućnost da uskoro dođe do protesta porodica poginulih iz Srpske zbog opstrukcije procesa ekshumacija, identifikacija srpskih žrtava rata i procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

"Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH godinama opstruišu ovaj proces, a u tome im pomaže Međunarodna komisija za nestala lica", rekao je Grabovac.

On je istakao da će Odbor zatražiti hitan sastanak sa rukovodstvom Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila na kojem će zahtijevati da uskoro budu održani protesti porodica poginulih iz Republike Srpske.

Grabovac je rekao da je za porodice poginulih iz Republike Srpske krajnje neprihvatljivo da nema ekshumacije srpskih masovnih grobnica na području Broda i Posavine za koje postoje brojni dokazi i izjave svjedoka.

"Tražimo da se otvore kontejneri sa oznakama UN gdje se na lokaciji gradskog muslimanskog groblja u Odžaku godinama nalaze ljudski posmrtni ostaci za koje sumnjamo da su srpske nacionalnosti", istakao je Grabovac.

On je rekao da raspolaže najnovijom informacijom da je sa jednog od kontejnera UN skinut katanac, ali da kontejner nije javno otvoren kako bi bio poznat njegov sadržaj.

Grabovac poručuje da porodice poginulih neće odustati od zahtjeva za ekshumacijom na lokaciji napuštenog pravoslavnog groblja u Odžaku gdje mu je svjedok bošnjačke nacionalnosti na licu mjesta posvjedočio i pokazao lokaciju zaraslu u travu i šumu na kojem je navodno tajno pokopano pet ubijenih vojnika srpske nacionalnosti.

Izvor: Srba