latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:08 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Zlokapa: U nerazvijenim zemljama ugrožena sva ljudska prava

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Zdravko Zlokapa ocijenio je danas da su u malim i siromašnim zemljama ugrožena sva ljudska prava, jer su zadovoljena u veoma maloj mjeri.
Banjaluka: Međunarodni dan ljudskih prava - Foto: SRNA
Banjaluka: Međunarodni dan ljudskih pravaFoto: SRNA


Zlokapa smatra da je potrebno, da bi se to promijenilo, svakodnevno insistirati na pridržavanju obaveza koje je država na sebe preuzela potpisujući konvencije i deklaracije o ljudskim pravima, a kojih se pridržava u nedovoljnoj mjeri.

"Osim toga, potrebna je i izgradnja unutrašnje demokratije, odnosno vladavine prava", rekao je Zlokapa novinarima u Banjaluci prije početka panel diskusije povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

On je istakao da siromaštvo koje države koriste da bi opravdale nepoštovanje ljudskih prava, nije dobar izgovor jer se "države moraju potruditi da budu bogatije".

Prema njegovim riječima, poštovanje ljudskih prava značajno je za sve zemlje, a naročito za one male i nerazvijene, koje nemaju bogatu demokratsku tradiciju.

"Za razliku od razvijenih, nerazvijene zemlje, kao što je naša, treba svakodnevno da šire krug tih prava, jer najbogatije i najdemokratičnije zemlje imaju i najveći korpus ljudskih prava", rekao je Zlokapa.

Šef kancelarije za politiku djelovanja i planiranja kabineta šefa Misije OEBS-a u BiH Јurij Mas rekao je da se pojam ljudskih prava ponekad uzima zdravo za gotovo, iako realizacija tih prava u praksi nije lak posao.

"Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH su zabilježeni značajni pomaci u ostvarivanju građanskih i političkih prava", ocijenio je Mas.

On je naveo da će na današnjoj konferenciji biti riječi o socijalnim i ekonomskim ljudskim pravima, čija je primjena još u zaostatku.

"To se naročito odražava na marginalne grupe i najranjivije društvene grupe, te se nadamo da će se na konferenciji dođi do zaključaka koji će voditi ka unapređenju primjene ovih prava", rekao je Mas.

Predsjednik Saveza slijepih i slabovidih Republike Srpske Branko Suzić ocijenio je da u BiH i Republici Srpskoj još ima problema kada je riječ o ispunjavanju prava osoba sa invaliditetom.

"Kada je riječ o slijepim licima, neophodno je u skorijoj budućnosti naći načina da se ostvare prava ovih lica na zaposlenje, profesionalne rehabilitacije i osposobljavanja, ali i socijalna prava", rekao je Suzić.

On je dodao da su osobe sa invaliditetom jedna od najviše zapostavljenih i marginalizovanih grupa u društvu, te da je potrebno svakodnevno govoriti o problemima i pravima ovih lica.

Izvor: Srna