latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:35 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

U Foči uručeni ključevi kuća za šest povratničkih i raseljenih porodica (VIDEO)

U ovoj godini, i protekle dvije, Evropska unija izdvojila je četrnaest miliona maraka, a UNHCR nešto više od dva miliona maraka za pomoć izbjeglim i rasljenim licima u pet opština Srpske, četiri u Federaciji i Brčko disktriktu.
Foča - povratnici - Foto: SRNA
Foča - povratniciFoto: SRNA

Više od šest miliona utrošeno je za izgradnju kuća i za ekonomsko osnaživanje povratnika. 

Foča je jedna od opština u kojoj se ovaj program uspješno privodi kraju. Od 157 obnovljenih kuća - 22 su podignute na području ove opštine.

U ovom programu dodijeljena je i pomoć za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Novčanu pomoć dobio je i jedan samostalni preduzetnik.

Safeta Turudić dvadeset godina je čekala na izgradnju kuće u Šukovcu, kod Foče. Kuća od četrdeset kvadrata sa svim infrastrukturnim priključcima uz podršku opštine podignuta je po savremenim standardima.

- Ovo mi znači više od života. Veliko hvala donatorima i i cijeloj ekipi koja je na ovom radila, kaže Safeta.

 U ovoj godini izgrađeno je još pet kuća, u šta je utrošeno 235.000 maraka.

Suzana Јašarević direktorka "Hilfsverka" za BiH navodi da je 15 porodica podržano sa ekonomskom održivošću, te da su tu bila i dva nova radna mjesta kreirana putem podrške malom preduzeću.

Na području ove opštine podignuto je još 28 kuća uz podršku Ministarstava za izbjegla i raseljena lica. Plan podrške nastavljaju i u sljedećoj godini a on podrazumijeva i izgradnju dvije stambene zgrade.

- Јedna od njih će biti namijenjena za smještaj raseljenih lica koja se nalaze u kolektivnom centru i druga će biti za socijalne kategorije, što je novina. Osim toga dogovorili smo i da izgradimo 20 kuća, objašnjava načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Osim izgradnje kuća u ovoj godini za sedam raseljenih porodica obezbijeđen je građevinski materijal za obnovu kuća, u vrijednosti od po 15 hiljada maraka.