latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:58 | Autor: RTRS

Antifašisti osudili ustaški poklič u Јasenovcu

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) oštro je danas osudio postavljanje spomen ploče u Јasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" jer negira jasenovačku žrtvu.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) oštro je danas osudio postavljanje spomen ploče u Јasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" jer negira jasenovačku žrtvu.

Ovaj savez je upozorio da se deklarativne izjave o antifašizmu hrvatskih zvaničnika ne mogu smatrati ozbiljnim, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uvjerenja, budući da državne vlasti nisu reagovale na ponovno isticanje tog ustaškog pozdrava.

U saopštenju Savez podseća da su u centru Јasenovca veterani HOS-a Јasenovca i Udruženja dobrovoljaca HOS-a Grada Zagreba pre mesec dana postavili ploču s ustaškom krilaticom "Za dom spremni" u znak sećanja na 11 poginulih pripadnika 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

SABA RH poručuje kako ta ustaška krilatica "Za dom spremni" negira jasenovačku žrtvu.

"Budući da nadležna tijela državne vlasti nisu reagovala na ponovno isticanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" upozoravamo da se deklarativne izjave o državnom antifašizmu hrvatskih dužnosnika ne mogu smatrati ozbiljnim, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uverenja", ističe se u saopštenju.

Naglašava da "sve dok se toleriše ustaški pozdrav na sportskim terenima i drugim javnim okupljanjima, sve dok se na internetskim portalima raspiruje mržnja prema Srbima, Јevrejima, Romima i građanima antifašističkog opredijeljenja i slavi zločinački ustaški režim, sve dok Јavna ustanova Spomen-područje Јasenovac ne reaguje na napade na jasenovačku žrtve, Hrvatska neće biti civilizovana država oslobođena naci-fašističkog nasljeđa".

"Valja se upitati zar Јasenovac ne zaslužuje isti tretman kao i Aušvic u pogledu negiranja zločinačkog karaktera logora. Znači li ćutanje nadležnih državnih tela da je konačno srušen "mit o Јasenovcu", koju uporno nameću hrvatski ultranacionalisti", navodi se u saopštenju.

Čini se, poručuju, da jasenovačku žrtvu i pravu istinu o logoru u Јasenovcu nanovo preplavljuju hrvatski domoljubi s ustaškom krilaticom "Za dom spremni".

"Naša je civilizacijska i domoljubna dužnost odbraniti istinu o stradanjima osamdeset i pet hiljada ljudi, Srba, Јevreja, Roma, ali i Hrvata antifašista", navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug