latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:28 ⇒ 07/12/2016 | 11:13 | Autor: RTRS

Čubrilović: Parlament će ponovo razmatrati izvještaj o referendumu (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio da će parlament Srpske ponovo razmatrati izvještaj o konstatovanju rezultata referenduma o Danu Republike.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je rekao da je došlo do problema procesne prirode, na šta je ukazalo Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Srpske.

On je istakao da je riječ o procesnim radnjama učinjenim sa željom da se ovi postupci i procedure okončaju zakonito i na vrijeme.

"Očekujemo da poslije zvaničnog dobijanja akta to proslijedimo predlagaču /Komisiji za sprovođenje referenduma/, te da predlagač ponovo proslijedi izvještaj i da mi nastavimo zakonom predviđenu proceduru", rekao je Čubrilović.

On je naveo da će nakon te procedure sve odluke biti dostavljene kao izvještaj Vijeću naroda Srpske.

"Čekaćemo stav Vijeća naroda i odluku Ustavnog suda i potom okončati ovaj postupak objavljivanjem u `Službenom glasniku Srpske`", rekao je Čubrilović i dodao da u ovoj prilici niko nije pogriješio, već da je jedina greška što je akt paralelno upućen Vijeću naroda i na objavljivanje u "Službenom glasniku".

On je rekao da će sljedeći izvještaj o rezultatima referenduma podnijeti predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike, iako je to tijelo prestalo sa radom.

Generalni sekretar Narodne skupštine Marko Aćić rekao je da je došlo do proceduralnih problema i da se u budućnosti neće desiti ništa spektakularno.

On je naveo da će procedura biti ponovljena, a Narodna skupština će na nekoj od narednih redovnih sjednica ponovo usvojiti isti izvještaj i uputiti ga prvo Vijeću naroda na razmatranje.

"Ovdje nije povrijeđeno neko meritorno pravo vitalnog nacionalnog interesa, već samo njihovo pravo da oni prvo nešto razmatraju i čitaju", rekao je Aćić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić izjavio je danas da su Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i Klub poslanika "Domovina" nedvosmisleno ukazivali da je proceduralno povrijeđena ustavnost zaobilaženjem Vijeća Naroda Srpske.

"Ustavni sud je samo potvrdio da je povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka i mi nismo ni sumnjali u ishod naše apelacije i zadovoljni smo da se pokazalo i na djelu da mi iz `Domovine` i delegati iz Kluba Bošnjaka vodimo realnu politiku", rekao je Bratić novinarima tokom sjednice Narodne skupštine.

On je naveo da su ovi klubovi samo tražili poštivanje ustava Republike Srpske i BiH, da se poštuju usaglašene procedure "i ništa drugo".

Izvor: SRNA