latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:29 ⇒ 07/12/2016 | 08:43 | Autor: RTRS

Višković: Apelacija za ocjenu ustavnosti 25. novembra, tzv. Dana državnosti BiH (VIDEO)

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je danas Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane RBiH, izjavio je šef Kluba poslanika SNSD Radovan Višković.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Višković je istakao da traže da Ustavni sud, kao čuvar Ustava i zaštitnik principa konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, stavi van snage članove ovog zakona, akoji se odnose na 25. novembar kao dan državnosti.

On je istakao da ovaj datum ne bi trebalo više da se slavi kao dan državnosti BiH, posebno iz finansijskih razloga jer se za proslavu troše sredstva i poreskih obveznika iz Republike Srpske.

"Na obilježavanju ovog dana nijedan predstavnik iz redova srpskog naroda ne prisustvuje, pa čak ni oni koji obavljaju funkcije u zajedničkim institucijama BiH", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je ukazao da se ovaj dan obilježava samo u jednom dijelu BiH, odnosno u Federaciji BiH /FBiH/, te da je jasna namjera da se uspostavljanjem 25. novembra kao dana državnosti BiH apsolutno isključi jedan konstitutivni narod, odnosno srpski narod čime se stavlja u diskriminišući položaj.

Višković je podsjetio da je ukaz o proglašenju ovog zakona 6. marta 1995. godine potpisao tadašnji predsjednik Predsjedništva takozvane RBiH Alija Izetbegović.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH uzeo u razmatranje i ranije dvije apelacije skupštinske većine koje se odnose na ocjenu ustavnosti akata koje je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio u vrijeme dok nije bio u skladu sa ustavom konstituisan Klub Srba, te za ocjenu ustavnosti 1. marta kao dana nezavisnosti.

Izvor: SRNA