latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:18 | Autor: RTRS

Plenković promijenio stav o ustaškim simbolima

Pod pritiskom javnosti hrvatski premijer je promijenio stav o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" ispisanom na spomen ploči hrvatskim braniteljima u Јasenovcu.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

Promjena Plenkovićevog mišljenja odigrala se u dva dana. On je najprije rekao da je to "delikatno pitanje" i da nema mjesta priči o "refašizaciji", dok je danas novinarima u Varaždinu rekao da je ipak neophodno pronaći zakonsko rješenje kojim bi se država jasno ogradila od takvih simbola.

"Moramo tražiti zakonski put u koji će biti uključeni svi politički akteri i stručnjaci, kako bismo se jasno odredili prema simbolima totalitarnog sistema... Mislim da je više od 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata zrelo vrijeme da na jedan smiren, staložen način postignemo konsenzus u hrvatskom društvu i da se o tome odredimo. Naravno, za to je potreban dogovor, ali prije svega zakonito postupanje svih tijela vlasti", rekao je Plenković, prenijela je Hina.

Zagrebački Јutarnji list je ranije danas ocijenio da nereagovanje hrvatske države na isticanje ustaškog natpisa u Јasenovcu, mjestu ustaške fabrike smrti, teško kompromituje cijelu Hrvatsku.

Izvor: Tanjug