latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:28 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Doboj - Stanari; razgraničenje (VIDEO)

Novoosnovana opština Stanari i Grad Doboj još nisu riješili međusobne obaveze i potraživanja nakon što su se Stanari izdvojili iz sastava Doboja.
Doboj - Stanari: Razgraničenje - Foto: RTRS
Doboj - Stanari: RazgraničenjeFoto: RTRS

Ko kome duguje i koliko, pokušavalo se riješiti komisijski, ali bez uspjeha. Ne bude li dogovora ići će se na arbitražu. 

Četiri puta petočlane komisije i jedne i druge opštine pokušavale su da presijeku i završe razgraničenje između Stanara i Doboja.

Revidirali su svu imovinu, ali posao nisu završili. Prema računici grada Doboja Stanari im duguju oko tri miliona maraka. Ta cifra ne poklapa se s onim što su izračunali u Stanarima.

-Kad smo sveli i zaista došli do podataka, preko šest miliona KM duguje grad Doboj opštini Stanari, kaže načelnik opštine Stanari, Dušan Panić.

Pedeset godina Stanari su bili dio opštine Doboj. U budžet Doboja slivala su se i sredstva iz Stanara, a Doboj je zauzvrat ulagao u stanarski kraj.

U Doboju kažu da ništa ne spore od ulaganja, a tri miliona za koja ih terete ,odnose se na dio kredita iz 2012. koji je investiran u Stanare, a otplaćuje ga Doboj.

- Sutra će nam neko postaviti pitanje odgovornosti -što vi plaćate za drugu opštinu...iz tih razloga nismo se uspjeli dogovoriti, pojašnjava zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić.

Dok Doboj tvrdi da je u Stanare ulagano, iz Stanara uzvraćaju- da je to tako, ne bi se izdvajali.

Kredit ne prihvataju jer je kažu Doboj iz koncesionih naknada od rudnika uzimao milione iz kojih je mogao da vrati kredit.

Po svemu sudeći Doboj i Stanari sve su bliže arbitraži.

Panić kaže da treba formirati komisiju i ići u razgraničenje.

- Ako je tjerati mak na konac, onda možemo da pričamo i o školovanju djece s područja Stanara gdje grad Doboj plaća materijalne troškove, navodi Marić.

U Doboju će sve pred odbornike a iz Stanara poručuju parafirajmo da smo svi na nuli i krenimo dalje, jer bi prebrojavanje miliona, prema sadašnjoj računici najmlađe opštine, mnogo više koštalo Doboj. MAKSIMALNO DO 1,35