latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:29 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

U nastavku akcije "Blok" SIPA lišila slobode jedno lice

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su u nastavku akcije kodnog naziva "Blok" uhapsili jedno lice zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba procjene u vezi sa krivičnim djelom podstrekavanje.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Ovo lice uhapšeno je po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe biti predato nadležnom kantonalnom tužiocu na dalje postupanje, saopšteno je iz Sipe.

U akciji "Blok" ranije je uhapšeno više lica, među kojima su bivši načelnik opštine Novo Sarajevo i bivši ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, te bivši odbornik u sarajevskoj opštini Novi Grad Esed Radeljaš.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba procjene i krivičnim djelom pomaganje.

Tužilaštvo Kantona Sajarevo tereti Hadžića da je isplatio milion KM osumnjičenom Radeljašu.

Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno opštinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 KM.

Zakon o građevinskom zemljištu FBiH predviđa da se fizičkom licu bez javnog poziva ne može dodijeliti državno zemljište, a saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat.

Nakon toga, Radeljaš je od opštine zatražio odštetu, a nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da mu se isplati 1,03 miliona KM, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine.

Izvor: SRNA