latinica  ћирилица
06/12/2016 |  17:39 | Autor: RTRS

U Sarajevu završeno zasjedanje PS CEI

Usvajanjem Završne deklaracije, danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem BiH, završeno redovno godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

U završnom dokumentu, kojeg su usvojili članovi delegacija svih 18 zemalja članica CEI, naglašava se da bez zemalja zapadnog Balkana proces proširenja EU ni u kom slučaju nije završen, te se pozivaju države članice CEI koje su u EU da nastave da pružaju punu podršku državama koje teže članstvu u Uniji.

Tokom zasjedanja, koje je bilo posvećeno strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma u svjetlu migrantske krize, parlamentarci su podržali saradnju CEI sa drugim međunarodnim organizacijama u svim pitanjima od značaja za države članice CEI, uključujući održivi razvoj, jačanje bezbjednosti, kao i borbu protiv terorizma, transnacionalnog organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz parlamenta BiH.

U vezi sa tim u usvojenoj Deklaraciji ističe se značaj bliske saradnje unutar zemalja članica CEI o rješavanju izazova migrantske krize, kao i suočavanja i traženja rješenja za glavne uzroke te krize.

Zahvaljujući učesnicima zasjedanja za saradnju, predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSCEI i predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije CEI Monika Tomić objavila je da BiH dužnost predsjedavanja CEI u narednoj godini predaje Bjelorusiji.

Izvor: SRNA