latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:12 | Autor: RTRS

Kitarović: Ne miješam se u rad lokalne samouprave

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se ne može miješati u rad lokalne samouprave kada je riječ o postavljanju spomen-ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" u Јasenovcu, ali da se to pitanje treba riješiti cjelovito.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: AP
Kolinda Grabar KitarovićFoto: AP

"Poznati su moji stavovi o obilježjima bilo kojih totalitarnih režima, od komunizma preko fašizma i svega ostalog, ali to treba regulatorno riješiti", rekla je Kitarovićeva novinarima u Dubrovniku.

Ona kaže da je poznat njen stav o pozdravu "Za dom spremni!", ali da, ukoliko to pravilnici koje je odobrila vlada Ivice Račana dopuštaju, onda to treba "malo šire riješiti".

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga otkrili su u centru Јasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni!".

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je ranije da je natpis na spomeniku dio grba Udruženja veterana Hrvatskih odbrambenih snaga, koje je registrovano za vrijeme vlade Ivice Račana.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Јevreja i Roma.

Izvor: SRNA