latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:53 ⇒ 07/12/2016 | 10:37 | Autor: RTRS

Novinar "Večernjaka" za RTRS: Izvještaj o vehabijama u BiH dobio sam iz SIPE (VIDEO)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić optužio je danas Hrvatsku obavještajnu službu da stoji iza informacija objavljenih u hrvatskom Večernjem listu, a u kome se BiH prikazuje kao glavni centar islamskih ektremista.
Pisanje Večernjeg lista o džihadistima u BiH - Foto: RTRS
Pisanje Večernjeg lista o džihadistima u BiHFoto: RTRS

Mektić je danas sazvao konferenciju kako bi demantovao ovu informaciju kao i postojanje Izvještaja SIPE koji je bio osnov za pisanje takvog teksta.

Novinar zagrebačkog "Večernjeg lista" Hasan Haidar Diab, koji je autor teksta, u izjavi za našu Televiziju tvrdi da je dokument na osnovu kojeg je napisao priču dobio iz SIPE.

Јasno mu je ovakvo reagovanje ministra Mektića, jer ne može da prizna da je sporni Izvještaj procurio iz ove agencije i završio u Zagrebu.

Istovremeno, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Mektiću poručuje da treba pogledati istini u oči, jer se, kako je rekla, iz "Islamske države" u BiH vraća na hiljade boraca.

Šokantan naslov i još dramatičniji sadržaj teksta o rapidnom širenju radikalnog islama i promjeni kulturološke slike u BiH, isprovocirali su bh. ministra Dragana Mektića.

Tvrdi da je objavljena laž i da je nekorektno od komšija da pred turističku sezonu plasiraju priču o BiH kao centru selefijsko-vehabijske ideologije.

- Odgovorno tvrdim da ovakvog izvješptaja SIPE nema i da ovakav izvještaj nije pravila, a pogotovo ga nije pravila pod ovim naslovom. Ko je ovo izmislio, "Večernjak" ili Hrvatska obavještajna služba, pita Mektić.

Autor teksta, zagrebački novinar Hasan Haidar Diab, kaže da ga ne čudi reakcija ministra Mektića jer bi bilo nelogično da prizna da je sporni Izvještaj procurio iz SIPE i završio u Zagrebu.

- Tvrdim da su dokumenti autentični, stojim iza svake rečenice koju sam ja pisao i još jednom ponavljam -dokument sam dobio iz SIPE, kategoričan je Haidar Diab.

U SIPI pak demantuju postojanje Izvještaja. Novinar "Večernjaka" smatra da je veći problem što bh. ministar ignoriše realnu opasnost od radikalnog islama.

- Hoće meni ministar reći da u BiH teče med i mlijeko. Pa vi kolega živite u BiH, prošetajte Sarajevom, Travnikom, Zenicom, pa ćete se uvjeriti u ono što ja govorim, dodaje zagrebački novinar.

I ranije je Dragan Mektić ignorisao upozorenja. Na istraživanje Američkog centra za borbu protiv terorizma odgovorio je da u Sarajevu i Zenici nema regrutnih centara Islamske države.

- Kada su i iz Srbije, od tamošnjih službi dolazile optužbe da se pojedine bh. agencije bave Srbijom, on je takođe rekao da je to falsifikat. Znači kod ministra Mektića ne postoji kritički stav prema najvećem problemu koji dolazi od vehabističkih enklava, kaže Predrag Ćeranić, ekspert za bezbjednost.

Zagrebački "Večernji list" nije napisao ništa što javnost u Srpskoj odavno ne zna. Da je na teritoriji FBiH snažno ukorijenjen vehabijsko-selefijski pokret odakle je regrutovano najmanje 300 boraca Islamske države. Da je ta ideologija bila okidač u ruci Mevludina Јašarevića, Nerdina Ibrića i Enesa Omeragića.