latinica  ћирилица
06/12/2016 |  19:27 ⇒ 19:28 | Autor: RTRS

Diković: Italija i Srbija možda najznačajniji faktori bezbjednosti

Italija i Srbija su možda najznačajniji faktori bezbjednosti na ovom prostoru i svojim činjenjem i te kako mogu uticati na stabilnost, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Klaudiom Gracijanom.

Diković je naveo da su italijanski generali već nekoliko godina unazad na čelu međunarodnih snaga na prostoru Kosova i Metohije koje uspostavljaju red i mir i bitno doprinose stabilnosti, a da taj zadatak, posebno italijanski kontingent izvanredno izvršava.

Diković je istakao da je general Gracijano prijatelj Srbije i srpske vojske, te da Srbija sa Italijom, koja spada u red prijateljskih zemalja, ima razvijene političke, ekonomske i vojno-vojne odnose, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

On je naveo da se težište posjete italijanskog generala odnosi na trasiranje buduće saradnje, u domenima vojnoekonomske, vojnomedicinske saradnje, kao i zajedničkih vježbi i obučavanja pripadnika vojske.

"Na sastanku je bilo riječi i o saradnji naših vojski u misiji Unifil u Libanu, gde je deo naših pripadnika angažovan u okviru italijanskog kontingenta", rekao je Diković.

Gracijano je ocijenio da je odnos dvije vojske konsolidovan tokom mnogih zadataka koji su do sada urađeni. On je naglasio da je prioritet saradnja između evropskih zemalja koje su kulturološki bliske, kao što su Srbija i Italija.

"Pred nama su mnogi izazovi, počevši od migranstke krize i nelegalnih ulazaka i smatram da je angažovanje Srbije u rješavanju ovih pitanja izuzetno važno", rekao je Gracijano.

On je naglasio da u ovom internacionalnom i interevropskom kontekstu zaista drži do saradnje između Srbije i Italije, a to je odnos koji se može preliti na druge zemlje susjede.

Gracijano je dodao da je dobra saradnja značajna i za bolju zajedničku bezbjednost u budućnosti.

"Danas sam ovde da bismo potvrdili i učvrstili odnose prijateljstva i saradnje između naših oružanih snaga", rekao je general Gracijano, podsjećajući da tradicija dobre saradnje srpske i italijanske vojske datira još iz Prvog svjetskog rata.

Tokom dvodnevne zvanične posjete Srbiji, italijanska delegacija koju predvodi Gracijano, posjetiće Ministarstvo odbrane Srbije i Specijalnu brigadu, te prisustvovati sutrašnjem ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u misiju Unifil.

Izvor: SRNA