latinica  ћирилица
06/12/2016 |  19:29 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Slobodanka Šakić, Ex-Yu prvakinja u streljaštvu član zloglasne jedinice "Ševe" (FOTO)

Zloglasna jedinica "Ševe" brojala je 27 članova od kojih ni protiv jednog Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu niti je podiglo optužnicu za ratne zločine.
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia) -
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia)

U posjedu lista "EuroBlic" nalazi se povjerljivi dokument obavještajno-bezbjednosnih struktura Republike Srpske u kojem su navedena imena i prezimena svih pripadnika “Ševa“, među kojima se nalaze i oni koji danas nesmetano žive i rade u BiH.

U presjeku operativnih saznanja o djelovanjima ove tajne bošnjačke formacije koja se sumnjiči za brojne zločine nad sarajevskim Srbima, ubistva pripadnika mirovnih snaga UN i atentate na neistomišljenike bošnjačkog ratnog vojnog i političkog vrha, takođe se navode i imena žrtava za koje postoje čvrsti dokazi da su ih ubile “Ševe“.

U pomenutom dokumentu, takođe, se navodi da su brojni pripadnici “Ševa“, među kojima i glavni egzekutor ove zloglasne formacije Nedžad Herenda - za koga je “EuroBlic“ juče objavio da se krije u Holandiji - specijalnu terorističku obuku prije izbijanja rata u BiH završili u kampu Hrvatske obaveštajne službe (SIS) u Metkoviću.

Na spisku ubica koji su se nalazili u "Ševama" posebnu pažnju privlači ime Slobodanke Šakić, predratne prvakinje Јugoslavije u streljaštvu, koja, prema tvrdnjama poznatog tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, već dugo živi pod lažnim imenom.

- Šakićeva je poslije rata živjela u Njemačkoj pod imenom Una Vegar. Kasnije se vratila u Sarajevo i pod tim imenom čak se zaposlila u OHR. Međutim, kad su novinari otkrili njen pravi identitet Šakićeva se udala za nekog Amerikanca i pobjegla u SAD – tvrdi Balijagić.

Izvor: EuroBlic