latinica  ћирилица
06/12/2016 |  20:02 | Autor: RTRS

Linta: Uputiti protest Zagrebu i Briselu zbog ustaških obilježja u Јasenovcu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da hitno uputi najoštriji protest hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova, ali i evropskim zvaničnicima i institucijama zbog postavljanja spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Јasenovcu.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On smatra da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da protestuje i zbog slikanja hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović sa ustaškom zastavom u Kanadi, kao i da zatraži javno izvinjenje hrvatske strane zbog vrijeđanja stotina hiljada srpskih žrtava, ali i cijelog srpskog naroda.

Linta u saopštenju ocjenjuje šokantnom izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je delikatno što je udruženje veterana Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ baš u centru Јesenovca postavilo spomen-obilježje svojim poginulim pripadniciima sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Iz ove izjave Andreja Plenkovića proizilazi da, po njemu, nije sporno da se spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom podižu u ostalim hrvatskim mjestima, ali tobože nije baš prikladno da se to čini u blizini fabrike smrti u Јasenovcu", kaže Linta.

On smatra da je tragična činjenica da hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a punih mjesec dana nije našao za potrebno da javno osudi ustaški pozdrav na spomen-obilježju, niti da predloži Vladi da donese odluku o njegovom uklanjanju.

Linta je ocijenio da je to još jedan u nizu primjera da je u Hrvatskoj na djelu otvoreni proces rehabilitacije nacističke ustaške ideologije i negacije antifašizma i ljudskog dostojanstva, kao temeljnih vrijednosti savremene civilizacije.

On poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da zbog ovih pronacističkih događaja uputi oštar protest predsjedniku Evropske komisije, predsjedniku Evropskog parlamenta, predsjedavajućem Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, predsjedniku grupacije Evropske narodne partije, čija je jedna od članica Hrvatska demokratska zajednica, izvjestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju i drugima.

Linta smatra da bi Srbija ubuduće morala da redovno šalje protestna pisma zvaničnom Zagrebu i institucijama EU u svim slučajevima kada se otvoreno veliča i promoviše pronacistička ustaška ideologija i time ugrožava mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Izvor: SRNA