latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:35 | Autor: RTRS

Sahranjena novinarka Verica Ćalić

U prisustvu porodice, velikog broja prijatelja i radnih kolega danas je na centralnom gradskom groblju u Banjaluci sahranjena Verica Ćalić, istaknuti i dugogodišnji novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.
Verica Ćalić - Foto: SRNA
Verica ĆalićFoto: SRNA

Opraštajući se od Ćalićeve u ime kolega, novinar banjalučkog Dopisništva Srne Milomir Savić rekao je da je njen život bio iskrena predanost srpskoj ideji i pravoslavlju, te stalna i neprekidna borba za istinom i pravdom, nekakva lična borba između dobra i zla, za pravednije i slobodnije društvo, što je za posljedicu imalo narušavanje zdravlja i nastanak teške bolesti.

"Kolege sa posla i ja, koji sam imao tu privilegiju i čast da godinama radim sa tobom u Srni, pamtićemo te kao veoma strogog, ali pravednog šefa Dopisništva u Banjaluci", istakao je Savić.

On je rekao da je Verica Ćalić svojim znanjem i pismenošću mogla služiti samo kao primjer svima u kolektivu, a posebno mladim novinarima kako da napišu agencijsku vijest - da uvijek mora imati dvije strane, tačna, objektivna i krajnje profesionalno napisana, te da budu brzi.

Ćalićeva je preminula 19. aprila u Banjaluci poslije teške bolesti u 71. godini.

Rođena je 1946. godine u Laslovu u Baranji, a novinarsku karijeru počela u Radiju Osijek, gdje je i radila do 1991. godine.

Najveći dio radnog vijeka provela je radeći u Srni /od 9. oktobra 1993. do 14. jula 2011./ kao novinar i šef Dopisništva u Banjaluci, odakle je i otišla u zasluženu penziju. Radila je i za Radio-televiziju Republike Srpske.

Tokom ratnih dešavanja bila je dopisnik udruženih radio-stanica Srbije.

Diplomirala je na Univerzitetu u Zagrebu, a po zanimanju je bila profesor komparativne književnosti i francuskog jezika.

Bila je član Upravnog odbora Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske sa sjedištem u Banjaluci.

Izvor: Srna