latinica  ћирилица
23/04/2017 |  13:09 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Proslava Malog Vaskrsa u fočanskoj Bogosloviji (VIDEO)

U Svijetloj sedmici osmi dan od Vaskrsa hrišćani proslavljaju Mali Vaskrs . Ova nedjelja u liturgijskom životu ima više naziva- Tomina nedjelja, Nedjelja obnovljenja, Nedjelja bijela ili Nedjelja nova. Vaskrsenjem Gospoda Isusa Hrista u nedjelju - svaka nedjelja smatra Malim Vaskrsom. Ovom proslavljanju na liturgijama posebnu čar daju i horska izvođenja bogoslužbenih himni.
Bogoslovija u Foči - Foto: RTRS
Bogoslovija u FočiFoto: RTRS

Svijetla ili Vaskršnja nedjelja smatra se kao jedan dan Vaskrsa - cijela sedmica se tretira kao jedan neprekidni dan.Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs. Vaskrs - hrišćanska Pasha, najveći je praznik, dan koji se slavi kao konačna Hristova pobjeda nad smrću.

Horsku himnografiju, između ostalog, i o vaskrsenju Hristovom posebno izučavaju tokom petogodišnjeg školovanja u pravoslavnim bogoslovijama. Crkveno pojanje pronosi slavu na kojoj se temelji vjera hrišćanska.

Od Vaskrsa do Malog Vaskrsa – Tomine nedjelje traje veselje u čast Vaskrsenja Hristovog. Svijetle sedmice počinje liturgijski period koji traje pedeset dana - od Vaskrsa do Duhova.

Prema julijanskom kalendaru koji poštuje sa još nekim sestrinskim i Srpska pravoslavna crkva Vaskrs se proslavlja od 4. aprila do 8.maja. Ove godine kao i prije tri i šest godina Vaskrsenje Hristovo na isti dan proslavljala je i rimokatolička crkva. Proslavljanje na isti dan ponovo će biti 2025.godine.