latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:23 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Petrić: Čeka se sudbina prijedloga HNS-a

Predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić izjavio je danas da će sjednica ove radne grupe biti zakazana nakon što bude poznata sudbina zakonskih prijedloga koji su u parlamentarnoj proceduri.
Branko Petrić - Foto: SRNA
Branko PetrićFoto: SRNA

"Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je sačinio Hrvatski narodni sabor /HNS/ usvojen je na sjednici Doma naroda i treba vidjeti kako će on proći u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Petrić Srni.

On je ocijenio da će nakon toga biti mnogo jasnije u kom će smjeru dalje raditi Interresorna radna grupa i najavio mogućnost održavanja sjednice ovog radnog tijela u septembru.

Petrić je podsjetio da je CIK BiH, koristeći svoja zakonska ovlaštenja, sastavio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

"Riječ je o usaglašenom stavu članova CIK-a", istakao je Petrić, precizirajući da su u pitanju pravno-tehnička rješenja poput omogućavanja ranog glasanja i stvaranja pretpostavki za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

On je naglasio da se CIK prilikom utvrđivanja prijedloga zakona nije bavio političkim pitanjima, kao što je provođenje sudskih odluka, koje se tiču Izbornog zakona u BiH.

"U Interresornoj radnoj grupi ćemo vidjeti da li će prijedlog CIK-a biti upućen u parlamentarnu proceduru kao zaseban zakonski prijedlog ili će biti dio nekog šireg prijedloga", zaključio je Petrić.

Sredinom jula Dom naroda usvojio je po hitnoj proceduri, bez podrške bošnjačkih delegata, Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zkona BiH, koji je utvrdio HNS, i očekuje se da on bude razmatran u Predstavničkom domu.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, zakazane za 6. septembar, nalazi se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH poslanika SDP-a Denisa Bećirovića, kojim se predviđa zabrana kandidovanja i imenovanja na bilo koju funkciju lica, koja su izdržala sudsku kaznu za ratni zločin.

Iz SDA je ranije najavljeno da imaju pripremljen prijedlog izbornog zakona i da će ga uputiti u parlamentarnu proceduru.

Izvor: Srna