latinica  ћирилица
18/08/2017 |  15:03 | Autor: RTRS

Hag povukao potjernicu za preminulim radikalom

Haški tribunal povukao je potjernicu sa nalogom za hapšenje i obustavio krivični postupak protiv premilog člana SRS Јove Ostojića.
Haški tribunal (foto:www.nspm.rs) -
Haški tribunal (foto:www.nspm.rs)

Ostojić je preminuo krajem juna nakon kraće bolesti. Bio je jedan od troje radikala koji se pred tim sudom terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svjedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Tribunal precizira da je sudsko vijeće 4. avgusta zvanično obaviješteno o smrti Јove Ostojića te da se u skladu sa tom činjenicom protiv njega obustavlja postupak i stavljaju van snage sve druge odluke i naredbe.

Takođe, Tribunal je usvojio izmijenjenu optužnicu kojom se sada tereti samo drugo dvoje optuženih radikala - Vjerica Radeta i Petar Јojić, protiv kojih nalozi za hapšenje i potjernice raspisane preko Interpola ostaju na snazi.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Јojića i Ostojića za krivično djelo nepoštovanje suda, jer su navodno vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prošle godine prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Izvor: Tanjug